Λιβύη: «Το NATO κατέστρεψε τη χώρα» ισχυρίζεται ο Σεργκέι Λαβρόφ

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προχώρησε σε πολύ σκληρές δηλώσεις κατά του NATO, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Συμμαχία κατέστρεψε τη Λιβύη, λόγω της παρέμβασης της στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας το 2011, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει ένοπλη και εμφύλια σύγκρουση η οποία διήρκησε περίπου δέκα χρόνια, ενώ ακόμα και τώρα γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την επαναφορά της τάξης και της πολιτικής και κοινωνικής ομαλότητας.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πραγματοποίησε τα παραπάνω σχόλια, κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που είχε μαζί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά το πέρας των συνομιλιών τους, οι οποίες μεταξύ άλλων είχαν ως θέμα συζήτησης και την περίφημη Διώρυγα «Κωνσταντινούπολη» και τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε στις εξελίξεις αναφορικά με τα επόμενα βήματα δημοκρατικής μετάβασης στη Λιβύη, ωστόσο ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια ώστε να επιτευχθεί αυτή, είναι η παρουσία ξένων μαχητών και μισθοφόρων που υποστηρίζονται τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ρωσία, η απομάκρυνση των οποίων αποφασίστηκε στην πρόσφατη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.

«Πυρά» από τον Λαβρόφ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο των δηλώσεών του, τόνισε πως: «Όταν το NATO παρενέβη στη Λιβύη, συνέβαλε στην καταστροφή του κράτους. Αλλά τώρα είναι απαραίτητο όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), να εστιάσουν και να συμμετάσχουν στην πολιτική διαδικασία της χώρας».

Στη συνέχεια ο Λαβρόφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο λαός της Λιβύης πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των υποθέσεων στη χώρα τους και έπειτα επανέλαβε την υποστήριξή του για μια ειρηνική λύση στη Λιβύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας την ανάγκη συμμετοχής όλων των ενδιαφερομένων μερών στην επίλυση της κρίσης. Τέλος, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να βοηθήσει την προσωρινή κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα για το σύνταγμα της χώρας και να πραγματοποιήσουν τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου 2021.

Με πληροφορίες από: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters