Λιβύη: Τουρκικό μεταγωγικό πέρασε κάτω από την Κρήτη και προσγειώθηκε στην βάση Αλ-Ουατίγια

Την Πέμπτη, το ιταλικό site «ItaMilRadar», το οποίο ειδικεύεται στην παρακολούθηση στρατιωτικών αεροσκαφών, ανέφερε ότι ένα τουρκικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στη δυτική Λιβύη.

Ο ιστότοπος ανέφερε ότι το αεροπλάνο Airbus A400M (reg. 18-0093) αναχώρησε από την Άγκυρα και έφτασε στην αεροπορική βάση Αλ-Ουατίγια, δυτικά της Τρίπολης, στις 12:55 CET. Κατά τη διάρκεια της πτήσης του, το αεροσκάφος φέρεται να μην εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα.

Η Τουρκία πιστεύεται ότι ελέγχει μια σειρά από στρατιωτικές βάσεις στη δυτική Λιβύη, η πιο γνωστή από τις οποίες είναι η Αλ-Ουατίγια. Η Άγκυρα φέρεται επίσης ότι είχε στρατολογήσει περισσότερους από 18.000 Σύρους μισθοφόρους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR).

Τον Σεπτέμβριο, η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς κάλεσε την Τουρκία να συνεργαστεί με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) και να αρχίσει να αποσύρει όλες τις ξένες δυνάμεις και τους μισθοφόρους της από τη Λιβύη.

«Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου», είχε πει η Αλ Μανγκούς σε συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη, μπροστά στον έκπληκτο Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Λιβύη πρόκειται να διεξαγάγει εθνικές εκλογές αργότερα αυτόν τον μήνα, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για τον τερματισμό του μακροχρόνιου εμφυλίου πολέμου, αλλά – όπως αναφέρει το Libya Review – οι βαθιές πολιτικές διαιρέσεις απειλούν να προκαλέσουν καθυστέρηση ή να αναζωπυρώσουν τη βία.

Δυτικοί αξιωματούχοι μίλησαν για μια ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ, επιμένοντας σε «περιεκτικές» και «αξιόπιστες» εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου, παρά τις σοβαρές διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής τους.

Η εκλογική επιτροπή στη Λιβύη δήλωσε ότι είναι έτοιμη να οργανώσει τη διαδικασία.

Πηγή: LibyaReview