Λιβύη: Υποψήφιοι βουλευτές απειλούν με «εθνική ανυπακοή» αν δεν γίνουν σύντομα οι εκλογές

Στη Λιβύη, 76 υποψήφιοι για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές εξέδωσαν μια σειρά από αιτήματα και απείλησαν με «εθνική ανυπακοή» εάν δεν ικανοποιηθούν.

Σε ανακοίνωσή τους, οι υποψήφιοι από τη νότια Λιβύη ζήτησαν να οριστεί ημερομηνία για τις καθυστερημένες εκλογές σύμφωνα με την πρόταση της Ανώτατης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (HNEC). Σημείωσαν ότι θα υποβάλλουν μηνύσεις, σε περίπτωση που δεν υλοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Η Εκλογική Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα την 24η Ιανουαρίου ως νέα ημερομηνία για τις εκλογές, αλλά τόνισε ότι αυτή η απόφαση βασίζεται στο λιβυκό κοινοβούλιο. Τόνισε την αναγκαιότητα διεξαγωγής των Προεδρικών και Βουλευτικών εκλογών το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με τη συνταγματική διακήρυξη για να διασφαλιστεί η ειρηνική μετάβαση της εξουσίας.

Οι υποψήφιοι ζήτησαν από το Κοινοβούλιο να συμπεριλάβει τα αποτελέσματα των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης, εντός της συνταγματικής διακήρυξης. και κάλεσαν την Επιτροπή να ανακοινώσει το συντομότερο δυνατό τις τελικές λίστες υποψηφίων Βουλευτών και Προέδρων.

Η Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή δεν έχει ακόμη ανακοινώσει οριστικό κατάλογο υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές, γιατί το έργο της παρακωλύθηκε από δικαστικές υποθέσεις κατά των προσωπικοτήτων, που διχάζουν και που θεωρούνται απαράδεκτες για το ένα ή το άλλο τμήμα της λιβυκής κοινωνίας.

Πηγή: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters