Lockheed Martin MGM-166 LOSAT: Ήρθε η εποχή των υπερηχητικών Α/Τ πυραύλων; – ΒΙΝΤΕΟ

Η απειλή των προηγμένων Α/Τ πυραύλων έχει οδηγήσει αρκετές χώρες παγκοσμίως στην εγκατάσταση συστημάτων ενεργητικής προστασίας (APS) στα τεθωρακισμένα τους. Πώς θα μπορούσαν τα τελευταία όμως να αντιμετωπιστούν;

Μια επιλογή θα ήταν η χρήση υπερηχητικών Α/Τ πυραύλων, ένα πεδίο στο οποίο πειραματίστηκαν ιδιαίτερα οι ΗΠΑ μέχρι το 2009. Σύμφωνα με το «The Drive», τα όπλα της συγκεκριμένης κατηγορίας θα μπορούσαν να πλήξουν τα προστατευόμενα οχήματα πριν γίνουν αντιληπτά από το APS ή προτού αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Οι Αμερικανικές Αρχές επένδυσαν αρκετές δεκαετίες στον χώρο, με την έρευνα να έχει σταματήσει την τελευταία δεκαετία, τουλάχιστον δημόσια. Η παύση των ερευνών αποφασίστηκε το 2009, μετά την ακύρωση του προγράμματος FCS, κατ’ επέκταση του πυραύλου CKEM της Lockheed Martin.

Η χρήση τέτοιων βλημάτων θα μπορούσαν να αλλάξουν το τοπίο. Σε δοκιμή πριν από 11 έτη, ο CKEM κατέστρεψε ένα άρμα μάχης T-72 εφοδιασμένο με θωράκιση ERA, που λειτουργεί σε παρόμοια φιλοσοφία με το APS, μην επιτρέποντας το βλήμα να προσκρούσει στο όχημα.

Με βάση διαθέσιμα στοιχεία, το APS είναι ικανό να σταματήσει εισερχόμενα βλήματα με ταχύτητα έως 4,75 Mach. Οπότε ένα Κ/Β που αναπτύσσει ταχύτητα μεγαλύτερη των 5 Mach θα μπορούσε να το νικήσει φέρνοντας επανάσταση στο πεδίο της μάχης. Για την ιστορία, το CKEM ανέπτυσσε ταχύτητα 6 Mach…

Πήγη: Πτήση και Διάστημα