OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Το πέρασμα της Ράφα ανοίγει σε περιορισμένο βαθμό για την ανθρωπιστική βοήθεια

26/01/2026 - 09:12
Ράφα

REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Ισραήλ ανήγγειλε «περιορισμένο ξανάνοιγμα» της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, που προβλεπόταν να επαναλειτουργήσει βάσει της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή τη 10η Οκτωβρίου 2025.

«Στο πλαίσιο του σχεδίου 20 σημείου του προέδρου (των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ, το Ισραήλ αποδέχθηκε το περιορισμένο ξανάνοιγμα της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, αποκλειστικά για πεζούς, που θα υπόκειται σε ισραηλινό μηχανισμό πλήρους ελέγχου», ανέφερε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσω X.

Η συνοριακή διέλευση στη Ράφα ήταν και παραμένει σημαντικό σημείο εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Τα Ηνωμένα Έθνη και η κοινότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων ασκούσε πίεση να ανοίξει ξανά εδώ και πολύ καιρό.

Αλλά παρότι εφαρμόζεται από τη 10η Οκτωβρίου συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, οι ισραηλινές αρχές δεν το έχουν επιτρέψει, επικαλούμενες ιδίως το ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη επαναπατρίσει το λείψανο του τελευταίου ομήρου που έχει απομείνει στη Λωρίδα της Γάζας, του χωροφύλακα Ραν Γκβιλί, καθώς και την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός με την Αίγυπτο.

Χθες, ισραηλινά ΜΜΕ, για παράδειγμα η εφημερίδα Haaretz, ανέφεραν ότι οι απεσταλμένοι του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο Στιβ Γουίτκοφ, κάλεσαν τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να ανοίξει ξανά τη Ράφα, χωρίς να περιμένει τον επαναπατρισμό του λειψάνου του Ραν Γκβιλί. Η οικογένεια του στρατιωτικού είχε καλέσει τις ισραηλινές αρχές να μην εγκρίνουν τη δεύτερη φάση προτού να επιστραφεί το λείψανό του.

«Στοχευμένη επιχείρηση»

Ο ισραηλινός στρατός «διεξάγει επί του παρόντος στοχευμένη επιχείρηση για να αξιοποιήσει όλες τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί με σκοπό τον εντοπισμό και την επιστροφή του πεσόντα ομήρου, του αρχιλοχία Ραν Γκβιλί», πάντα σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

«Μόλις τερματιστεί η επιχείρηση αυτή, και σύμφωνα με όσα είχαν συμφωνηθεί με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ θα ανοίξει τη συνοριακή διέλευση στη Ράφα», πρόσθεσε. Οι κ.κ. Κούσνερ και Γουίτκοφ έφθασαν χθες Κυριακή στο Ισραήλ για συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, ο ναύαρχος Μπραντ Κούπερ, επικεφαλής του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), βρίσκεται επίσης στο Ισραήλ για συνομιλίες επικεντρωμένες ιδίως στο Ιράν, εν μέσω φημών.

Μετά την ανακοίνωση της Ουάσιγκτον πως το σχέδιο Τραμπ εισέρχεται στη δεύτερη φάση του, ο αμερικανός πρόεδρος, που έκανε περιουσία ως κτηματομεσίτης, παρουσίασε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Νταβός, το μεγαλεπήβολο όραμά του για τη «Νέα Γάζα», η οποία κατ’ αυτόν θα μετατραπεί σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο με ουρανοξύστες πλάι στην ακτή.

Η δεύτερη φάση του σχεδίου Τραμπ προβλέπει τον αφοπλισμό του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, στην εξουσία από το 2007 στη Λωρίδα της Γάζας (το ίδιο ενίσταται), την προοδευτική απόσυρση του ισραηλινού στρατού, που συνεχίζει να ελέγχει χονδρικά τον μισό θύλακο, και την ανάπτυξη της λεγόμενης διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης (ΔΔΣ).

Μολονότι η κατάπαυση του πυρός έβαλε τέλος στους ισραηλινούς μαζικούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει βυθισμένη σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται καθημερινά για παραβιάσεις των όρων της συμφωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣΡΑΦΑ

Related Posts

Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν: Τι προβλέπει για τα πυρηνικά, τα Στενά του Ορμούζ και τον Λίβανο

16/06/2026 - 21:31
Su-24M
ΚΟΣΜΟΣ

Συνετρίβη ουκρανικό βομβαρδιστικό Su-24M: Νεκροί οι δύο πιλότοι

16/06/2026 - 21:11
Λίβανος - Ισραήλ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Ιράν και Χεζμπολάχ ζητούν την άμεση απόσυρση του Ισραήλ – 4 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στο νότο

16/06/2026 - 19:45

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: To 1917 η Ελλάδα εισέρχεται επισήμως στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν: Τι προβλέπει για τα πυρηνικά, τα Στενά του Ορμούζ και τον Λίβανο

Συνετρίβη ουκρανικό βομβαρδιστικό Su-24M: Νεκροί οι δύο πιλότοι

FREYA: Το ουκρανικό αντιβαλλιστικό σύστημα θα ενσωματώσει τα γερμανικά ραντάρ της Hensoldt

Λίβανος: Ιράν και Χεζμπολάχ ζητούν την άμεση απόσυρση του Ισραήλ – 4 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στο νότο

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο με έξι παραβιάσεις από οπλισμένα μαχητικά F-16

Βρετανία: Ρωσική φρεγάτα έριξε προειδοποιητικά πυρά εναντίον θαλαμηγού στη Μάγχη

SAMP/T: H Ιταλία στέλνει ένα σύστημα αεράμυνας στην Τουρκία – Θα σταθμεύει στην αεροπορική βάση στο Ικόνιο

Top News

Ο Γιώργος Καράβας σε ρομαντική βόλτα με το σκάφος μαζί με την αγαπημένη του Ραφαέλα Ψαρού

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: «Ήταν όλη μου η ζωή πέντε χρόνια τώρα», έγραψε για το τέλος των γυρισμάτων του Maestro

Δημήτρης Αλεξάνδρου: Οι τρυφερές αγκαλιές με τον μικρό Πάρη και το ταξίδι στην Τήνο

Δανάη Μπάρκα: Οι νέες φωτογραφίες από τον γάμο της - «Δεν ήξερε κανείς τίποτα για να μην αλλάξει καθόλου αυτό που ονειρευόμουν»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert