Λουκασένκο: Πως έπεισε τον Πούτιν να μην σκοτώσει τον Πριγκόζιν – Οι συνομιλίες την ημέρα της εξέγερσης της Wagner

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ανέφερε σήμερα ότι είπε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να μην δολοφονήσει το αφεντικό της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατά τη διάρκεια της ανταρσίας της μισθοφορικής οργάνωσης.

«Είπα στον Πούτιν: μπορούμε να τον σκοτώσουμε, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Είτε με την πρώτη προσπάθεια είτε με τη δεύτερη. Αλλά του είπα: μην το κάνεις», είπε ο Λουκασένκο μιλώντας σε Λευκορώσους αξιωματούχους, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε στο Telegram.

«Κατάλαβα κατά την διάρκεια της συνομιλίας μας με τον Πούτιν ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη και ο πρόεδρος είχε λάβει μια σκληρή απόφαση. Του είπα: ‘Μην βιαστείς, έλα να μιλήσουμε με τον Πριγκόζιν». Ο Πούτιν είπε στον Λουκασένκο πως είναι μάταιο να προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τον επικεφαλής της Wagner, αφού «δεν σηκώνει τα τηλέφωνα». 

«Του είπα: ‘Δώσε μου το τηλέφωνό του, θα επικοινωνήσω εγώ μαζί του», είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του. Αποκάλυψε ότι η FSB έδωσε το τηλέφωνο στον ίδιο για να μπορέσει να επικοινωνήσει με τον Πριγκόζιν.

Ο Λουκασένκο είπε ότι πέρασε ώρες στο τηλέφωνο συζητώντας με τον Πριγκόζιν αφότου η Wagner είχε καταλάβει το Ροστόφ και άρχισε να κατευθύνεται προς τη Μόσχα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η γλώσσα του Πριγκόζιν ήταν «σκληρή και χυδαία».

«Θέλουμε δικαιοσύνη! Θέλουν να μας στραγγαλίσουν! Θα πάμε στη Μόσχα!», είπε ο Πριγκόζιν στον Λευκορώσο πρόεδρο με τον ίδιο να του απαντάει: «Στα μισά του δρόμου θα σε συνθλίψουν σαν ζωύφιο».

Ο Λευκορώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ο Πριγκόζιν έφτασε στη Λευκορωσία, αφού έλαβε «εγγυήσεις ασφαλείας» τις οποίες έδωσε ο Πούτιν χθες Δευτέρα κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα ευχαριστήσει τον Λουκασένκο για τη μεσολάβησή του για τον τερματισμό της σύντομης ανταρσίας της παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Sky News / Φωτογραφία αρχείου Reuters