Λωζάννη: Ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση η διάσκεψη για τη Συρία

 Ουάσινγκτον, Μόσχα και περιφερειακές δυνάμεις που συνήλθαν στη Λωζάννη με θέμα τη συριακή σύρραξη αποφάσισαν «να παρατείνουν τις επαφές», ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να παρατείνουμε τις επαφές κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών λαμβάνοντας υπ΄όψιν ορισμένες διευθετήσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση μίας διευθέτησης» της συριακής σύγκρουσης, είπε ο Λαβρόφ στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε, από την πλευρά του, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι η διάσκεψη έδωσε την ευκαιρία για «ευρεία ανταλλαγή ιδεών»
Σύμφωνα με τον Τζον Κέρι «παρά την ένταση», δεν υπήρξε αντιπαλότητα και οι πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Πάντως ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρχουν θετικές εξελίξεις από την σημερινή συνάντηση. «Πρέπει να δούμε αν αυτές οι συνομιλίες θα αποτελέσουν την αφετηρία για να ξεκινήσει μια νέα ειρηνευτική διαδικασία ή όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πριν την έναρξη των συνομιλιών, οι κύριοι Κέρι και Λαβρόφ είχαν μια 40λεπτη ιδιωτική συνάντηση. Όπως ανέφερε αργότερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, όλες οι διπλωματικές αποστολές εργάζονται σκληρά για την εξεύρεση λύσης.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του State Department, Μάρκ Τόουνερ ανέφερε από την Ουάσινγκτον ότι «αυτό που επείγει τώρα είναι η αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών, τουλάχιστον ως έναν βαθμό και κυρίως στην περιοχή του Χαλεπίου. Και σε αυτό το σημείο θα εστιάσουν οι προσπάθειες μας».

Την Κυριακή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα έχει νέες συναντήσεις με Ευρωπαίους διπλωμάτες στο Λονδίνο, με αντικείμενο την συριακή κρίση.