Ο Μακρόν αναλαμβάνει την προεδρία της Γαλλίας

 Τα καθήκοντα του όγδοου προέδρου της Γαλλίας ανέλαβε σήμερα ο Εμμανουέλ Μακρόν, μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των εκλογών, την περασμένη Κυριακή (07.05.2017) με 65,9% έναντι 34,1% που συγκέντρωσε η Μαρίν Λε Πεν του Εθνικού Μετώπου.

Ο νεότερος πρόεδρος που έχουν εκλέξει ποτέ οι Γάλλοι, ηλικίας 39 ετών, έφτασε στις 10.00 (τοπική ώρα) στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. Περπάτησε αργά πάνω στο κόκκινο χαλί μπροστά από ένα απόσπασμα της Προεδρικής Φρουράς, πριν τον υποδεχθεί ο προκάτοχός του, Φρανσουά Ολάντ, στο πλατύσκαλο του προεδρικού μεγάρου.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν μια χειραψία μερικών δευτερολέπτων. Ο Φρανσουά Ολάντ, χαμογελαστός, έβαλε για λίγο το χέρι του στον ώμο του διαδόχου του. Στη συνέχεια οι δυο τους πέρασαν στο προεδρικό γραφείο –το χρυσό σαλόνι του πρώτου ορόφου.
Στη συνάντηση αυτή, ενημερώθηκε για κρατικά θέματα, ενώ του επιδόθηκαν και οι κωδικοί πρόσβασης στο σύστημα των γαλλικών πυρηνικών όπλων.

Μετά τη συνομιλία αυτή, όλα εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα. Ο Μακρόν συνόδευσε τον προκάτοχό του μέχρι το αυτοκίνητό του. Μετά μετέβη στο σαλόνι των πρεσβευτών όπου του απονεμήθηκε ο μεγαλόσταυρος της Λεγεώνας της Τιμής και στη συνέχεια πέρασε στην αίθουσα των γιορτών όπου ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, ο Λοράν Φαμπιούς, ανακοίνωσε τα επίσημα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Η νέα πρώτη κυρία, η Μπριζίτ Μακρόν, ντυμένη με φόρεμα και σακάκι χρώματος μπλε της λεβάντας, είχε φθάσει λίγα λεπτά νωρίτερα από τον σύζυγό της στην αυλή του προεδρικού μεγάρου.

Παράλληλα, περίπου 400 δημοσιογράφοι, Γάλλοι και ξένοι, παρακολούθησαν την παράδοση της προεδρίας στον νέο πρόεδρο από τον απερχόμενο προκάτοχό του, τον Φρανσουά Ολάντ. Επίσης, πάνω από 1.500 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν γύρω από το Ελιζέ, εφαρμόζοντας δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και ελέγχου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ