OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μαδούρο: «Φουσκωτοί» του Τραμπ στην απόπειρα εισβολής στη Βενεζουέλα

05/05/2020 - 10:26
Μαδούρο - Βενεζουέλα
Share on FacebookShare on Twitter

Δεκαπέντε πρόσωπα, ανάμεσά τους δύο Αμερικανοί, συνελήφθησαν τις προηγούμενες δύο ημέρες για τη ματαιωθείσα απόπειρα «εισβολής» δια θαλάσσης στη Βενεζουέλα, δήλωσε χθες Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

Ο Μαδούρο, που μίλησε στη δημόσια τηλεόραση VTV, υποστήριξε ότι οι δύο Αμερικανοί που συνελήφθησαν συνδέονται με την ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την προστασία του προέδρου των ΗΠΑ, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ.

Διευκρίνισε πως είναι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας Silvercorp, ο ιδιοκτήτης της οποίας, πρώην στέλεχος των ειδικών δυνάμεων του στρατού ξηράς των ΗΠΑ, έχει επιβεβαιώσει πως έχει ευθύνη σε αυτή την υπόθεση.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επέδειξε τα διαβατήρια των δύο υπόπτων, που αναγράφουν τα ονόματα Λουκ Ντένμαν, 34 ετών, και Έραν Μπέρι, 41 ετών.

Νωρίτερα χθες, η εισαγγελία της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ότι προσέλαβε «μισθοφόρους» αντλώντας κεφάλαια από τα έσοδα της χώρας από την πώληση πετρελαίου που έχουν δεσμεύσει οι ΗΠΑ προκειμένου να γίνει απόπειρα «εισβολής» στη χώρα από τη θάλασσα.

Αυτή η απόπειρα «εισβολής» καταγράφεται περίπου έναν χρόνο μετά την έκκληση που είχε απευθύνει ο Γκουαϊδό στον στρατό να ξεσηκωθεί και να ανατρέψει τον Μαδούρο. Την 30ή Απριλίου 2019 ο Γκουαϊδό, ο οποίος αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ και άλλες περίπου πενήντα χώρες ως ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, είχε προσπαθήσει να πείσει τις ένοπλες δυνάμεις να εξεγερθούν εναντίον του Μαδούρο, τον οποίο αποκαλεί «σφετεριστή», ή «άρπαγα» της εξουσίας.

Η κυβέρνηση των τσαβιστών κατηγορεί συχνά τον Γκουαϊδό πως απεργάζεται «συνωμοσίες» εναντίον του σοσιαλιστή προέδρου με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Κολομβίας.

Ο Νικολάς Μαδούρο διατηρεί την υποστήριξη του στρατού, σημαντικού παράγοντα στο πολιτικό σύστημα της Βενεζουέλας, της Κίνας, της Ρωσίας και της Κούβας.

Πάνω από 25.000 στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί για την προστασία της χώρας από «μισθοφόρους, παραστρατιωτικούς και άλλες απειλές», ανέφερε το γενικό επιτελείο.

Την Κυριακή, το Καράκας ανακοίνωσε ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο συνελήφθησαν στην απόπειρα «εισβολής» των «μισθοφόρων τρομοκρατών», κατηγορώντας τις κυβερνήσεις σε Ουάσινγκτον και Μπογοτά ότι βρίσκονταν πίσω από την ενέργεια αυτή. Η κυβέρνηση της Κολομβίας διέψευσε την κατηγορία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας τόνισε πως η επιχείρηση έγινε «εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας» παρά τις εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να κηρυχθεί εκεχειρία σε διεθνές επίπεδο.

Κατά τη διπλωματία της Βενεζουέλας, ο ένας από τους συλληφθέντες δήλωσε βετεράνος της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τη δίωξη ναρκωτικών, της DEA.

Πηγή: AFP/Reuters/dpa/Xinhua/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΕΙΣΒΟΛΗΣΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΓΚΟΥΑΙΔΟΕΙΣΒΟΛΗΗΠΑΜΑΔΟΥΡΟΤΡΑΜΠ

Related Posts

Ντόναλντ Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Το Ιράν μας κάλεσε και πάλι, θέλει διακαώς συμφωνία – Τα πυρηνικά η κύρια διαφωνία μας

13/04/2026 - 19:56
Κίνα - εκεχειρία
ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: «Απόλυτη προτεραιότητα» για το Πεκίνο η διατήρηση της εκεχειρίας μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

13/04/2026 - 19:35
Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Όποιο ιρανικό σκάφος πλησιάσει την ζώνη αποκλεισμού θα εξολοθρευθεί

13/04/2026 - 17:51

Διαβάστε Επίσης

Πολεμική Αεροπορία: Η πρωτόγνωση διασπορά με Patriot και μαχητικά

Καιρός: Συννεφιά, τοπικές βροχές και αφρικανική σκόνη

Σαν σήμερα: Το 1986 περίπου εκατό αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν περιοχές της Λιβύης

Τραμπ: Το Ιράν μας κάλεσε και πάλι, θέλει διακαώς συμφωνία – Τα πυρηνικά η κύρια διαφωνία μας

Κίνα: «Απόλυτη προτεραιότητα» για το Πεκίνο η διατήρηση της εκεχειρίας μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Η Τουρκία προκαλεί ξανά στο Αιγαίο με 4 παραβάσεις και 3 παραβιάσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Τραμπ: Όποιο ιρανικό σκάφος πλησιάσει την ζώνη αποκλεισμού θα εξολοθρευθεί

Πέτερ Μαγιάρ για Ουκρανία: Αποκλείεται η ένταξη στην ΕΕ μιας χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση

Top News

Γιάννης Μπέζος: «Άνθρωποι της γενιάς μου δεν πρέπει να καταφεύγουν στη λογική "γινόμαστε και εμείς νέοι", αυτά είναι γελοία πράγματα»

Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Έχουν υπάρξει και αστείες στιγμές, όπου με προσφωνούσαν “πάτερ” με απόλυτη σοβαρότητα»

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Ο σύζυγός της, Γρηγόρης Μόργκαν πήρε το πτυχίο του στην ψυχολογία

Συνταγή για φασολάδα άσπρη λεμονάτη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert