Μακεδονικό: Στις 30 Σεπτεμβρίου ορίστηκε το δημοψήφισμα

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ όρισε σήμερα για τις 30 Σεπτεμβρίου την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος με επίκεντρο τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα προηγήθηκε διαπραγμάτευση αρκετών ωρών στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγων της ΠΓΔΜ, όπου κατά τη διάρκειά της, αποφασίστηκε η σύσταση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία θα είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, θα είναι αρμόδια για τον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων αλλά και τη διεξαγωγή μελλοντικών εκλογών στη χώρα από υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Αυτό που απομένει είναι να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το θέμα του δημοψηφίσματος, τον χαρακτήρα του και την ημερομηνία διεξαγωγής του», είχε δηλώσει τότε ο Ζάεφ.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερ, 68 βουλευτές στο κοινοβούλιο των 120 εδρών ψήφισαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος με το ερώτημα: «Τάσσεστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και της αποδοχής της συμφωνίας για το ονοματολογικό μεταξύ της δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE δεν ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Καθημερινή.