Μακελειό στις Βρυξέλλες: 2 νεκροί από πυροβολισμούς – Ο δράστης φώναζε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» [vids]

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, έπειτα από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν κοντά στην «Πλας Σενκτελέτ». Αυτό ανακοίνωσε η αστυνομία, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δόθηκαν από πολλά βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα πρώτα γνωστά στοιχεία, οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν γύρω στις 7:15 μ.μ. (τοπική ώρα) στην Λεωφόρο Ίπρ. Στο σημείο έφτασαν μαζικά οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Ο ύποπτος δεν έχει συλληφθεί ακόμη.

Η εφημερίδα Soir αναφέρει ότι σε φωτογραφίες που τράβηξε ένας κάτοικος της περιοχής, φαίνεται ένας άνδρας με φωσφορίζον πορτοκαλί μπουφάν και λευκό κράνος, ένα όπλο στο χέρι, να επιβιβάζεται σε ένα σκούτερ και να τρέπεται σε φυγή. Φέρεται ότι προηγουμένως πυροβόλησε κάποιον στην είσοδο προτού πυροβολήσει δύο επιβαίνοντες σε ταξί.

Μάλιστα φέρεται να φώναξε «Allahu Akbar» («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»).

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, τα θύματα φορούσαν φανέλες της εθνικής Σουηδίας (η οποία αντιμετωπίζει απόψε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Βελγίου στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης για το Euro 2024).

Ο δράστης φέρεται να έχει ομολογήσει τις δολοφονίες στο facebook στο «όνομα του Αλλάχ» και ζητάει συγχώρεση από όσους πλήγωσε ενώ λέει πως θέλει να πάρει εκδίκηση για τους μουσουλμάνους αδερφούς. Στα σχόλια αρκετός κόσμος του γράφει πως «δεν καταλαβαίνεις τι κάνεις» ενώ άλλοι τον βρίζουν και του ζητούν να σταματήσει.

Σε άλλο βίντεο που είδε ο φως της δημοσιότητας ο δράστης μετά τους πυροβολισμούς που οδήγησαν στον θάνατο δυο ανθρώπους στις Βρυξέλλες διέφυγε με τη μηχανή του.

Tο βίντεο της «ομολογίας»

Ο δράστης φέρεται να ανέβασε ένα βίντεο στο προφίλ του στο Facebook που ομολογεί τις πράξεις του και λέει πως έδρασε για να «εκδικηθεί για όλους τους μουσουλμάνους».

«Με λένε Αμντεσαλέμ Αλ Γκιλανί και είμαι μαχητής του Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε αυτούς που μας αγαπούν και μισούμε αυτούς που μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση στο όνομα των Μουσουλμάνων. Σκότωσα μέχρι στιγμής τρεις Σουηδούς. Ναι, τρεις Σουηδούς. Σε αυτούς που έκανα κάτι κακό, παρακαλώ συγχωρείστε με. Και τους συγχωρώ όλους», λέει ο δράστης στο παρακάτω βίντεο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Newsit