Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν για αποκλιμάκωση, διαφώνησαν για το Ντονμπάς

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλάντιμιρ Πούτιν διαφώνησαν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, για το ποιος ευθύνεται για την ένταση στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε ένας σύμβουλος της γαλλικής προεδρίας.

Ο Μακρόν επέρριψε την ευθύνη στους Ρώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς και ο Πούτιν στην Ουκρανία, εξήγησε η πηγή αυτή.

Ο Γάλλος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συγκληθεί αύριο μια συνεδρίαση των εκπροσώπων του ΟΑΣΕ, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται πως οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ κατέγραψαν τις τελευταίες ημέρες αύξηση των συγκρούσεων μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού, με ρίψη εκατοντάδων οβίδων. Η κρίση στο Ντονμπάς ξεκίνησε το 2014 και μέχρι τώρα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 14.000 ανθρώπους.

Η Ουκρανία είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του ΟΑΣΕ ώστε να συζητηθεί «η ταχεία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας επί του πεδίου», σύμφωνα με μια ανάρτηση στο Twitter του μονίμου αντιπροσώπου της Πολωνίας στον Οργανισμό, του Άνταμ Χαλατσίνσκι.

«Ο στόχος είναι να συζητηθούν όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες και ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν από τον ΟΑΣΕ ώστε να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της έντασης», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Γιαμπλόνσκι. «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να αποφύγουμε μια ένοπλη σύρραξη», πρόσθεσε.

Η Πολωνία έχει αναλάβει για φέτος την εναλλασσόμενη προεδρία του ΟΑΣΕ, ενός οργανισμού που εδρεύει στη Βιέννη και μέλη του είναι, εκτός των άλλων χωρών, η Ρωσία και η Ουκρανία.

Ο Μακρόν ενημερώνει Μπάιντεν και Σολτς για τη συνομιλία μα Πούτιν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συνομιλήσει «εντός των προσεχών ωρών» με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανακοίνωσε το Ελιζέ, αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Γάλλος ηγέτης με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μακρόν ενδέχεται επίσης να επικοινωνήσει με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αλλά και «με άλλους στενούς εταίρους», πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.

Νωρίτερα το Ελιζέ ανακοίνωσε ότι Μακρόν και Πούτιν συμφώνησαν «να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες» για τη διαφύλαξη της ειρήνης.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass τάχθηκαν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία. «Οι δύο ηγέτες θα λάβουν όλα τα χρήσιμα μέτρα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση, να μειωθούν οι κίνδυνοι και να διαφυλαχθεί η ειρήνη», πρόσθεσε, επικαλούμενο την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Πηγή: Reuters / Tass / Sputnik / ΑΠΕ-ΜΠΕ