Μακρόν: Ο Γάλλος πρέσβης στον Νίγηρα κρατείται «όμηρος» από τη στρατιωτική χούντα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι ο Γάλλος πρέσβης στον Νίγηρα έχει τεθεί σε καθεστώς «ομηρίας» από τη στρατιωτική χούντα και ο Γάλλος διπλωμάτης τρέφεται μόνο με «στρατιωτικές μερίδες».

Αξιωματικοί του στρατού ανέτρεψαν την 26η Ιουλίου τον εκλεγμένο πρόεδρο του Νίγηρα, Μοαμέντ Μπαζούμ. Η χούντα διέταξε την απέλαση του Γάλλου πρέσβη στα τέλη Αυγούστου, αφού το Παρίσι αρνήθηκε να συμμορφωθεί με ένα τελεσίγραφο που απαιτούσε την αποχώρησή του. Το Παρίσι συνεχίζει να αντιτίθεται στην απέλαση, υποστηρίζοντας ότι η χούντα δεν έχει εξουσία για να βασίσει ένα τέτοιο αίτημα.

«Στον Νίγηρα, ενώ σας μιλάω, έχουμε έναν πρεσβευτή και μέλη της διπλωματικής αποστολής που κυριολεκτικά κρατούνται όμηροι στη γαλλική πρεσβεία», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος.

«Εμποδίζουν την παράδοση τροφίμων. Τρώει στρατιωτικές μερίδες», είπε ο Μακρόν, σε ένα υπαινιγμό για τους στρατιωτικούς που ανέτρεψαν τον πρόεδρο Μπαζούμ.

Ο πρέσβης Σιλβέν Ιτέ «δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να βγει έξω, έχει κηρυχθεί ανεπιθύμητο πρόσωπο και δεν του επιτρέπουν την πρόσβαση σε τροφή», τόνισε ο Μακρόν.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο επαναπατρισμό του πρέσβη, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επανέλαβε: «Θα πράξω ό,τι συμφωνήσουμε με τον πρόεδρο Μπαζούμ γιατί αυτός είναι η νόμιμη εξουσία και συνομιλώ μαζί του καθημερινά». Ο Μπαζούμ εξακολουθεί να θεωρείται από τη Γαλλία ο νόμιμος αρχηγός κράτους του Νίγηρα.

Η χούντα στη Μπουρκίνα Φάσο διέταξε την απέλαση του στρατιωτικού ακολούθου της Γαλλίας

Η στρατιωτική χούντα της Μπουρκίνα Φάσο διέταξε τον στρατιωτικό ακόλουθο της Γαλλίας να φύγει από τη χώρα, λόγω της «ανατρεπτικής» συμπεριφοράς του, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μια ανακοίνωση.

Η απέλαση του Εμανουέλ Πασκιέρ είναι άλλη μια ένδειξη της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ της χώρας αυτής της Δυτικής Αφρικής και της πρώην αποικιοκρατικής δύναμής της, της Γαλλίας, αφού ο στρατός ανέλαβε την εξουσία έπειτα από δύο πραξικοπήματα, πέρσι.

Η ανακοίνωση φέρει ημερομηνία της 14ης Σεπτεμβρίου και αναφέρει ότι ο Πασκιέρ και οι συνεργάτες του έχουν διορία δύο εβδομάδων για να φύγουν από τη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας είπε ότι εξετάζει τις πληροφορίες και δεν είναι σε θέση προς το παρόν να κάνει κάποιο σχόλιο. Η «μεταβατική κυβέρνηση» της Μπουρκίνα Φάσο έχει ήδη διατάξει την απέλαση του πρεσβευτή της Γαλλίας καθώς και της Μπάρμπαρα Μάνζι, που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP / Φωτογραφίες αρχείου Reuters