Μακρόν: Προτείνει τη δημιουργία «θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου» για την Γάζα με βάση την Κύπρο και την Ελλάδα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας έπειτα από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να οικοδομήσουν έναν «ανθρωπιστικό συνασπισμό» για τη Γάζα.

Πρόσθεσε, πως είναι σε εξέλιξη συζητήσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα για την υλοποίηση του σχεδίου, με τις δύο αυτές χώρες να έχουν κεντρικό ρόλο στην μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους της Γάζας. «Η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις», είπε ο Μακρόν.

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει την αεροπορική βάση γι’ αυτόν το θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, τονίζοντας ότι είχε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα αυτό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο στόχος είναι να σταλούν στη Γάζα φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, το συντομότερο, μέσω θαλάσσης και αέρος. Όλα αυτά είπε θα πρέπει να καθοριστούν το επόμενο διάστημα και με τις ισραηλινές αρχές και με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι η Γαλλία στέλνει το ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων Tonnerre για να βοηθήσει τους κατοίκους της Γάζας να αποκτήσουν πρόσβαση σε φάρμακα και περίθαλψη.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάνει στη Γάζα χωρίς εμπόδια, ενώ είναι απαραίτητο να παραδοθούν καύσιμα στα νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται στο «χείλος» της κατάρρευσης.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters