Μάλι: Η αντίδραση της ΕΕ στην ακύρωση των αμυντικών συμφωνιών με την Γαλλία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε «λυπηρή» την απόφαση της χούντας του Μάλι να καταγγείλει τις συμφωνίες για την άμυνα ανάμεσα στο Μπαμακό και το Παρίσι, γιατί δεν ευνοεί ένα κλίμα κατευνασμού και τη συνεργασία απέναντι στην τρομοκρατία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Σημειώνουμε αυτή τη μονομερή απόφαση. Είναι λυπηρή», δήλωσε ο Πέτερ Στάνο απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι στρατιωτικές αρχές του Μάλι ανακοίνωσαν τη Δευτέρα το βράδυ πως ακυρώνουν τις συμφωνίες που όριζαν το νομικό πλαίσιο της παρουσίας στο Μαλί της γαλλικής δύναμης Μπαρχάν και της ευρωπαϊκής Τακούμπα, καθώς και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν το 2014 το Μπαμακό και το Παρίσι.

«Από τις 2 Μαΐου, η συμφωνία που αφορά την Μπαρχάν και η συμφωνία που αφορά την Τακούμπα σταματούν να παράγουν το αποτέλεσμά τους απέναντι στο Μαλί (…) και αυτό σημαίνει πως από αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομική βάση για τη Γαλλία για να επιχειρεί στο έδαφος του Μαλί», προειδοποίησε χθες, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Μάλι Αμπντουλαγέ Ντιόπ.

Η δράση ΕΕ και Γαλλίας

Το Παρίσι χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «αδικαιολόγητη» εν μέσω αποχώρησης των γαλλικών στρατευμάτων από το Μάλι. «Η απόφαση αυτή δεν ευνοεί ένα κλίμα κατευνασμού και τη συνεργασία την οποία έχουμε ανάγκη στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ.

«Καλούμε για μια εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στις αρχές μετάβασης και τις ευρωπαϊκές και διεθνείς δυνάμεις» που βρίσκονται στο Μάλι, πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε στις 11 Απριλίου να «σταματήσει» τις αποστολές εκπαίδευσης του στρατού και της εθνοφρουράς του Μάλι, αλλά θα παραμείνει στο Σαχέλ και θα αναπτυχθεί στις γειτονικές χώρες.

Η ΕΕ έχει δεσμεύσει εκατοντάδες στρατιωτικούς και ειδικούς στις δύο αποστολές εκπαίδευσης στο Μάλι, τη EUTM για τις ένοπλες δυνάμεις και την EUCAP Σαχέλ-Μαλί για την αστυνομία. Η εντολή της EUCAP, που εγκρίθηκε το 2015, παρατάθηκε έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Εκείνη της EUTM, που βρίσκεται εκεί από το 2013, διαρκεί έως τις 18 Μαΐου 2024.

Πολλές χώρες της ΕΕ συμμετέχουν εξάλλου στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι, τη Minusma. Η Γερμανία έχει δεσμεύσει 1.100 στρατιωτικούς στη Minusma και άλλους 300 στην αποστολή εκπαίδευσης της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters