Μάλι: Η χούντα απαιτεί να φύγουν τα γαλλικά στρατεύματα αμέσως – Τι απάντησε ο Μακρόν

Η στρατιωτική χούντα που ασκεί την εξουσία στο Μάλι απαίτησε σήμερα από τη Γαλλία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα χωρίς καθυστέρηση και υπό την επίβλεψη των αρχών του Μαλί, δήλωσε εκπρόσωπος της χούντας.

Ο συνταγματάρχης Αμπντουλάγε Μάιγκα δήλωσε ότι η απόφαση που ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τη χώρα αυτή της Δυτικής Αφρικής είναι μια μονομερής ενέργεια που παραβιάζει τις στρατιωτικές συμφωνίες ανάμεσα στο Μάλι και στη Γαλλία.

«Υπό το φως των επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων των αμυντικών συμφωνιών, η κυβέρνηση καλεί τις γαλλικές αρχές να αποσύρουν χωρίς καθυστέρηση τις δυνάμεις Barkhan και Takouba από την εθνική επικράτεια υπό την επίβλεψη των αρχών του Μάλι», δήλωσε ο Μάιγκα μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την πρώην αποικία της έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες αφότου η χούντα υπαναχώρησε από μια συμφωνία για τη διεξαγωγή εκλογών τον Φεβρουάριο και πρότεινε την παραμονή της στην εξουσία έως το 2025.

Ανακοινώνοντας την αποχώρηση των στρατευμάτων χθες, ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είπε ότι αυτή θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις έως έξι μήνες.

Η απάντηση του Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε σήμερα την απαίτηση της στρατιωτικής χούντας που ασκεί την εξουσία στο Μπαμακό να αποσύρει τους Γάλλους στρατιώτες «χωρίς καθυστέρηση» από το Μάλι και προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα έχει οποιαδήποτε παραβίαση της ασφάλειάς τους.

«Ανακοινώσαμε την αναδιάρθρωση του μηχανισμού και θα εφαρμοστεί συντεταγμένα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών και όλων των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Μάλι. Δεν θα συμβιβαστώ ούτε δευτερόλεπτο σε ό,τι αφορά την ασφάλειά τους», προειδοποίησε ο αρχηγός του κράτους σε συνέντευξη Τύπου μετά τη 6η σύνοδο κορυφής ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρικανική Ένωση στις Βρυξέλλες.

Οι γαλλικές δυνάμεις θα μετεγκατασταθούν στον Νίγηρα, διευκρίνισε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Η [αποστολή του ΟΗΕ] Minusma θα μπορέσει να παραμείνει στο Μάλι; Ποιος θα διασφαλίσει την ασφάλειά της;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, ο Σενεγαλέζος Μακί Σαλ.

«Η Minusma είναι μια δύναμη διατήρησης της ειρήνης. Είναι Κυανόκρανοι. Δεν έχουν ούτε τον εξοπλισμό ούτε την εντολή να κάνουν πόλεμο. Ποιος θα τους προστατεύσει;» επέμεινε ο πρόεδρος της Σενεγάλης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει από την πλευρά της 600 άτομα σε αυτές τις δύο εκπαιδευτικές αποστολές, εκ των οποίων η μία στρατιωτική, στο Μάλι.

Η Minusma, που δημιουργήθηκε το 2013, μετά το ξέσπασμα εξεγέρσεων από αυτονομιστές και από τζιχαντιστές το προηγούμενο έτος, έχει περισσότερους από 12.000 στρατιώτες στο Μάλι. Είναι η αποστολή των κυανοκράνων με τα πιο πολλά θύματα (τουλάχιστον 150 έχουν σκοτωθεί σε εχθρικές ενέργειες).

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / AFP / Reuters | Φωτογραφία αρχείου Reuters