Μαλαισία: Οι Ουιγούροι και γιατί κατηγορούνται για τρομοκρατία

Το Σάββατο η πτήση MH370 εξαφανίστηκε περίπου 100 μίλια βόρεια της Μαλαισίας με 227 επιβάτες και 12 μέλη του πληρώματος.
Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ και κανείς δεν ξέρει που είναι και κυρίως ποια είναι η τύχη των επιβαινόντων του. 
Η συνέχεια στην εξαφάνιση του Boeing 777 της Malaysian Airlines έχει στοιχεία τρομοκρατίας και αεροπειρατείας.

Ένα απο τα σενάρια για την εξαφανιση του αεροσκάφους ειναι αυτο της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κινήματος των Ουιγούρων το οποίο φέρεται να συνδέεται με την εξαφάνιση του αεροσκάφους των Malaysia Airlines, αν και οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθέι προς το παρόν. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η οργάνωση είχε κατηγορηθεί για μια επίθεση σε ένα κινεζικό σιδηροδρομικό σταθμό.

Η βορειοδυτική περιοχή της Σινγιανγκ, η οποία συνορεύει με την Κεντρική Ασία είναι η πατρίδα των Ουιγούρων, μιας εθνοτικής μουσουλμανικής μειονότητας.
Η περιοχή τέθηκε υπό κινέζικο έλεγχο το 1949 και από τότε οι Ουιγούροι πολεμάνε για την ανεξαρτησία τους απο την Κίνα.
Οι πιθανότητες η μειονότητα – που φαίρεται να έχει γνωστες τρομοκρατικές διασυνδέσεις – να ειναι συνδεδεμένη με το περιστατικό της εξαφάνισης του αεροσκάφους ειναι αρκετά μεγάλες συνεπως η οργάνωση εχει μπει κάτω απο το μικροσκόπιο των κινεζικων αρχών.

Παρακάτω επιχειρούμε να απαντήσουμε σε 5 ερωτήματα που μπορέι να μην γνωρίζετε για την Σινγιανγκ και τους Ουιγούρους:

1 . Τι είναι η Σινγιάνγκ;

Η Σινγιάνγκ είναι μια περιοχή στο δυτικότερο άκρο της βόρειας Κίνας. Είναι το σπίτι μιας εθνοτικής μουσουλμανικής μειονότητας τους Ουιγούρους, μια τουρκόφωνη μειονότητα. Οι Ουιγούροι βρίσκονται εδω και καιρό υπό την κινεζική κυριαρχία και διαμαρτύρονται για την σταθερή εισροή κινέζων στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, η περιοχή Σινγιάνγκ εχει υπάρξει μέρος πολλών διαφορετικών – και , μερικές φορές , ανταγωνιστικών – αυτοκρατοριών. Ειναι υπό το κομμουνιστικό καθεστώς, απο την στιγμή που το κόμμα πήρε τον έλεγχο στην Κίνα το 1949.

Για χρόνια, πολλοί Ουιγούροι και άλλες μικρότερες μουσουλμανικές μειονότητες στην Σινγιάνγκ έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στην αυταρχική κυβέρνηση της Κίνας. Συμφωνα με ομάδες Ουιγούρων οι διαμαρτυρίες τους είναι μια αντίδραση, κατα τις καταπιεστικές επίσημες πολιτικές, τους θρησκευτικούς περιορισμούς και τις εκτεταμένες διακρίσεις.

Η κινεζική κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε καταπίεση των Ουιγούρων ή οποιαδήποτε άλλης εθνοτικής ομάδας.

2 .
Τι θέλουν οι Ουιγούροι στη Σινγιάνγκ;

Δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε όλους τους Ουιγούρους στο ίδιο τσουβάλι. Διαφορετικές παρατάξεις θέλουν διαφορετικά πράγματα – από την πιο ισότιμη μεταχείριση απο την Κίνα, στην ολοκληρωτική απόσχιση από την Κίνα. Πολλές καταγγελίες έχουν να κάνουν με τους θρησκευτικούς περιορισμούς της Κίνας.

Ακριβώς όπως οι Κινέζοι ηγέτες προσπαθούν να ελέγξουν τις άλλες θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του καθολικισμού και του ευαγγελικού χριστιανισμού, έχουν εκδώσει αυστηρές πολιτικές και για τους μουσουλμάνους Ουιγούρους. Για παράδειγμα το Κοράνι που χρησιμοποιούν πρέπει να ειναι εγκεκριμένο απο το κράτος. Τα τζαμιά πρέπει να τα διαχειρίζεται η κυβέρνηση. Και οι Ουιγούροι άνδρες που θέλουν κυβερνητικές θέσεις έχουν αναγκαστεί να ξυρίσουν τα γένια τους ενώ απαγορεύεται οι γυναίκες να φορούν μαντίλες.

Αυτονομιστές που ζητούν πλήρη ανεξαρτησία από την Κίνα αποκαλούν την περιοχή της Σινγιάνγκ «Ανατολικό Τουρκεστάν» και θέλουν το δικαίωμα αυτονομίας.

Διαφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ειναι αρκετά επικριτικές για τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Κίνα. Ένα από τα πιο συγκλονιστικά παραδείγματα που αναφέρουν ειναι κάτι που συνέβη πριν λίγες εβδομάδες, όταν οι αρχές συνέλαβαν εναν Ουιγούρο ακαδημαϊκό, τον Ilham Tohti στο σπίτι του, χωρίς να δώσουν καμία εξήγηση. Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση αρνείται κάθε καταπίεση των Ουιγούρων ή οποιαδήποτε άλλης εθνοτικής ομάδα .

Οι Ουιγούροι τώρα αποτελούν το 45% του πληθυσμού στην Σινγιάνγκ.

3. Ποιοι είναι οι Ουιγούροι;

Όσοι απο σας πατακολουθείτε την διεθνή επικαιρότητατα θα έχετε αναγνωρίσει τους Ουιγούρους απο την γνωστή ιστορία των κρατουμένων των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο. Ουσιαστικά μια ομάδα Ουιγούρων ειχε κυριολεκτικά εγκαταλειφθεί εκεί για περισσότερο από μια δεκαετία, μέχρι που ο στρατός των ΗΠΑ να ξεκαθαρίσει οτι τελικά δεν ειχαν σχέση με την Αλ Κάιντα ή τους Ταλιμπάν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ήθελε να στείλει τους Ουιγούρους, που συνέλαβαν στο Πακιστάν, πίσω στην Κίνα επειδή θεώρησαν ότι η κινεζική κυβέρνηση θα τους καταδίωκε. Όταν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να τους μεταφέρουν σε άλλες χώρες, η Κίνα προειδοποίησε τα άλλα έθνη να μην τους αποδεχθούν. Τελικά, το Δεκέμβριο, οι τρεις τελευταίοι Ουιγούροι αφέθηκαν ελυθεροι από το Γκουαντάναμο στη Σλοβακία.
Τα αρχεία που δημοσιοποίησε η γνωστή ιστοσελίδα WikiLeaks αναφέρουν οτι οι πρώην κρατούμενοι ήταν «πιθανά» μέλη του Ισλαμικού Κινήματος του Ανατολικού Τουρκεστάν, μια αυτονομιστική ομάδα που οι κινεζικές αρχές κατηγορούν για αρκετές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

4 . Πόσο σοβαρή είναι η σύγκρουση Ουιγούρων – Κίνας;

Η βία εδω και καιρό δείχνει μια άνοδο. Αυτο όμως που ειναι διαφορετικό τώρα ειναι η εμφάνιση στοχευμένων τρομοκρατικών χτυπήματων.

Οι ταραχές και οι συγκρούσεις στη Σινγιάνγκ κορυφώθηκαν το 2009, με αποτέλεσμα να υπάρξουν 200 νεκροί. Οι διαδηλώσεις του περασμένου έτους εχουν στοιχίσει τη ζωή πάνω από 100 ανθώπων.

Για τους κινέζους η πιο συγκλονιστική επίθεση για την οποία κατηγορούν τους Ουιγούρους συνέβη τον Οκτώβριο, όταν ένα τζιπ στράφηκε κατά του πλήθους στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, στη συνέχεια συνετρίβη και ξέσπασε σε φλόγες, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους. Σχεδόν αμέσως, οι αρχές κατηγόρησαν τους Ουιγούρους στη Σινγιάνγκ, αμέσως σε πολύ λίγο χρόνο συνέλαβαν πέντε υπόπτους που είχαν στην κατοχή τους μακριά μαχαίρια και φώναζαν για «τζιχάντ».

5 . Πώς οι Ουιγούροι – ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις;

Ενώ ορισμένοι ηγέτες των Ουιγούρων έχουν καταδικάσει τις επιθέσεις, έχουν επίσης εκφράσει σκεπτικισμό για την εκδοχή των γεγονότων της κυβέρνησης.

«Δεν υπάρχει κανένας νόμιμος λόγος για να επιτεθούμε σε αμάχους. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας προς τα μέλη των οικογενειών των νεκρών» δήλωσε ο Dilshat Rexit, εκπρόσωπος για το Παγκόσμιο Κογκρέσο Ουιγούρων. Αλλά, πρόσθεσε, « η Κίνα πρεπει να αντιμετωπίσει το περιστατικό με διαφάνεια, δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως μια νέα πολιτική δικαιολογία για την περαιτέρω πάταξη των Ουιγούρων, για άλλες σοβαρές διακρίσεις και προς περαιτέρω καταστολή της πολιτικής. «

Πηγές – Washington Post, Daily Mirror
Μετάφραση/Επιμέλεια – Onalert

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εξαφάνιση Boeing: Επιβάτες «φαντάσματα» εξαφάνιση μυστήριο

Σενάρια τρομοκρατίας για την πτώση του Boeing

Συγκλονιστικό βίντεο – Πως σιτίζουν με το ζόρι στο Γκουαντάναμο απεργούς πείνας