Μαριούπολη: Ένας χρόνος από την ισοπέδωση του Θεάτρου – «Δεν θα συγχωρήσουμε ούτε μια ζωή που αφαίρεσαν οι κατακτητές» [vid]

Ήταν 16η Μαρτίου 2022 όταν μια βόμβα κατέστρεφε το θέατρο στην Μαριούπολη, ένα κτίριο στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι.

Η επίθεση είχε συγκλονίσει ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά όταν έγινε γνωστό πως οι άμαχοι είχαν σχηματίσει στον προαύλιο χώρο του θεάτρου την λέξη «παιδιά», ώστε να είναι ορατή από αέρος.

Ήταν η περίοδος που η Ρωσία ισοπέδωνε την Μαριούπολη, θέοντας να την κατακτήσει, καθώς αποτελούσε αφενός συνδετικό κρίκο μεταξύ της Κριμαίας και του Ντονμπάς και αφετέρου απέκλειε την Ουκρανία από την πρόσβασή της στην θάλασσα του Αζόφ. Τότε που η πρόεδρος των Ελλήνων της Ουκρανίας, απηύθυνε την απεγνωσμένη έκκληση «Σώστε μας από την γενοκτονία».

Η Ρωσία αρχικά είχε αρνηθεί ότι βομβάρδισε το θέατρο στην Μαριούπολη, όμως γρήγορα άλλαξε στάση και επιχείρησε να «δικαιολογήσει» την επίθεση, λέγοντας πως μέσα στο κτίριο είχαν βρει καταφύγιο μαχητές του Τάγματος του Αζόφ, χρησιμοποιώντας το ως ορμητήριο για τις αντεπιθέσεις τους.

Λίγες μέρες μετά το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ανακοίνωνε πως στο Θέατρο βρήκαν τραγικό θάνατο τουλάχιστον 300 άμαχοι.

Έναν χρόνο μετά, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακάλεσε στην μνήμη την πολύνεκρη επίθεση στην Μαριούπολη.

«Πριν από ένα χρόνο, η Ρωσία έριξε σκόπιμα και βάναυσα μια ισχυρή βόμβα στο Δραματικό Θέατρο στο κέντρο της Μαριούπολης. Δίπλα στο κτίριο υπήρχε η επιγραφή «Παιδιά», που ήταν αδύνατο να παραβλεφθεί. Εκατοντάδες άνθρωποι κρύβονταν από τους βομβαρδισμούς εκεί.

Βήμα προς βήμα, προχωράμε προς τη διασφάλιση ότι το τρομοκρατικό κράτος θα λογοδοτήσει πλήρως για όσα έχει κάνει στη χώρα μας και στο λαό μας.

Δεν θα συγχωρήσουμε ούτε μια ζωή που καταστράφηκε από τους κατακτητές.
Θυμόμαστε όλους εκείνους που τις ζωές τους αφαίρεσε η ρωσική τρομοκρατία», ανέφερε σε μήνυμά του ο Ζελένσκι.