Μάτις και Πομπέο ζητούν να μπει τέλος στις εχθροπραξίες στην Υεμένη

 Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις προέτρεψε την Τρίτη τα αντιμαχόμενα μέρη στην Υεμένη να διακόψουν τις εχθροπραξίες και να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις «μέσα σε 30 ημέρες».

«Θέλουμε να δούμε τους πάντες γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στη βάση μιας κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο Μάτις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.

Αυτό πρέπει να γίνει «μέσα σε 30 ημέρες (…) και νομίζω ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν την πρόθεση» να προχωρήσουν σε αυτό, διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, ο οποίος συναντήθηκε με διάφορους άραβες ηγέτες το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο περιθώριο του «Διαλόγου της Μανάμας», μιας συνόδου για ζητήματα ασφαλείας που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Μπαχρέιν.

Στο πλαίσιο αυτής της κατάπαυσης του πυρός, οι Χούθι θα πρέπει να υποχωρήσουν από την περιοχή των συνόρων με τη Σαουδική Αραβία και «κατόπιν» να υπάρξει «διακοπή των βομβαρδισμών» από την αεροπορία της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, συνέχισε ο Μάτις.

Η διακοπή των εχθροπραξιών θα επιτρέψει στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Υεμένη, τον Βρετανό Μάρτιν Γκρίφιθς, να προωθήσει την έναρξη συνομιλιών μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, «στη Σουηδία», συνέχισε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, αποφεύγοντας να διευκρινίσει πού ακριβώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις, ή το ποιος θα τις οργανώσει.

Ο Γκρίφιθς επιδίωξε να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη τον Σεπτέμβριο, αλλά οι σιίτες αντάρτες Χούθι δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν. Η πρωτοβουλία κατέρρευσε.

Με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Μάτις στον Τύπο, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ζήτησε και αυτός να σταματήσουν «τώρα» οι εχθροπραξίες στην Υεμένη.

«Τώρα είναι η ώρα να δοθεί τέλος στις εχθροπραξίες», τόσο «στις εκτοξεύσεις πυραύλων και τις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τις ζώνες που ελέγχουν οι Χούθι» εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ, όσο και «στα αεροπορικά πλήγματα της συμμαχίας σε όλες τις κατοικημένες περιοχές της Υεμένης», ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου εκτυλίσσεται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο το τρέχον διάστημα.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ενεργά την αεροπορία της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ, διαθέτοντάς της μέσα εναέριου ανεφοδιασμού, αλλά κι εκπαιδεύοντας τους πιλότους της. Ο Πομπέο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι «επαλήθευσε» στο αμερικανικό Κογκρέσο πως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ καταβάλλουν προσπάθειες για να μειωθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων στην Υεμένη. Ωστόσο η απόφασή του επικρίθηκε, ιδίως από Δημοκρατικούς κοινοβουλευτικούς, εξαιτίας βομβαρδισμών της συμμαχίας με θύματα δεκάδες παιδιά.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ