«Ματωμένα δισ.» στη Συρία – Τι χάνει η Ρωσία από εξοπλισμούς αν πέσει ο Άσαντ

Ο “παίκτης” που λέγεται Ρωσία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί στην κρίση της Συρίας. Και όχι μόνο για την ναυτική βάση που διαθέτει εκεί η Ρωσία. Όπως πάντα στους πολέμους “παίζονται” πολλά χρήματα. Η Μόσχα έχει ήδη χάσει πολλά δισ. από τις “δυτικές επιθέσεις”.
Η πιο πρόσφατη “χασούρα” ήταν αυτή στη Λιβύη ,όπου υπήρχαν συμβόλαια 6 δισ. για όπλα ,με το καθεστώς Καντάφι. Στη Συρία ο λογαριασμός είναι πολυ μεγαλύτερος . Πληροφορίες λένε ότι ο Άσαντ έχει λογαριασμούς για εξοπλισμούς που φθάνουν τα 12 δισ.!

Η λεγόμενη “αραβική άνοιξη” έχει κοστίσει πάρα πολλά στη Ρωσία.

Η Μόσχα διαπιστώνει ότι η “αραβική άνοιξη” και η πτώση των καθεστώτων στις χώρες στις οποίες “άνθισε”, οδηγούν σε απώλεια σημαντικών αγορών στις οποίες τα ρωσικά όπλα ήταν μονοπώλιο. Τώρα αυτό το μονοπώλιο περνάει στη Δύση και πιο συγκεκριμένα στις ΗΠΑ.

Οι ρώσικες εξαγωγές αμυντικών συστημάτων έσπασαν το 2012 όλα τα ρεκόρ, αφού ξεπέρασαν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Και το 2013 “οι δουλειές” αναμένεται να πάνε καλύτερα αφού έχουν έχουν συναφθεί νέες εξαγωγικές συμβάσεις, αξίας άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 
Όμως όπως εξελίσσεται η κατάσταση η Ρωσία κινδυνεύει να χάσει την πιο κερδοφόρα περιοχή, τη Μέση Ανατολή.
 
Το ρώσικο Κέντρο Ανάλυσης του Παγκοσμίου Εμπορίου Οπλων (CAWAT) έχει εδώ και μήνες δημοσιεύσει έκθεση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η επιβολή κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Ιράν, η «αραβική άνοιξη» και η συνεχιζόμενη αστάθεια στη Συρία, οδήγησαν σε αποδυνάμωση της θέσης της Ρωσίας στην αγορά όπλων της Μέσης Ανατολής.
 
“Πλέον, η τρόϊκα των σημαντικότερων εξαγωγέων όπλων στη Μ.Ανατολή για την περίοδο 2012 – 2015, θα είναι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία. Η Ρωσία, με όγκο εξαγωγών στην περιοχή περίπου 2,94 δισεκατομμύρια δολάρια (στην περίπτωση που θα υλοποιηθούν οι συμβάσεις με τη Συρία), θα βρεθεί μόνο στην πέμπτη θέση, πίσω ακόμα και από τη Γερμανία, με εκτιμώμενη αξία αμυντικών εξαγωγών της τάξης των 3,93 δισεκατομμυρίων δολαρίων», αναφέρεται στην έκθεση. Τα προηγούμενα χρόνια, η Ρωσία ήταν στην η τρίτη θέση της κατάταξης των μεγαλύτερων εξαγωγέων όπλων στη Μ.Ανατολή”, σημείωνε η έκθεση.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς του CAWAT, το μερίδιο της Ρωσίας στην αγορά όπλων της Μέσης Ανατολής την περίοδο 2012 – 2015, θα μειωθεί στο 3,45% από το 8,4% της περιόδου 2004 – 2011. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις, το μερίδιο της Μ.Ανατολής στην περιφερειακή διάρθρωση των εξαγωγών οπλικών συστημάτων της Ρωσίας στην επόμενη τετραετή περίοδο (2012 – 2015), θα μειωθεί στο 8,16% επί του συνόλου (σε σύγκριση με το 14,4% που είχε το 2004 – 2011).
 
Οι ΗΠΑ μονοπωλούν την πλούσια αγορά της Σαουδικής Αραβίας ενώ η Ρωσία σαν αποτέλεσμα του εμπάργκο από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει χάσει την πολλά υποσχόμενη αγορά του Ιράν. Οι απώλειες της Ρωσίας σαν αποτέλεσμα της κατάρρευσης της αμυντικής και τεχνολογικής συνεργασίας με τη χώρα αυτή, εκτιμούνται από το CAWAT από 11 έως 13 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
«Μια ακόμα χώρα που χάθηκε για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία στη Μέση Ανατολή, ως αποτέλεσμα της «αραβικής άνοιξης» και της συνεχιζόμενης εσωτερικής αστάθειας, είναι η Υεμένη. Το πακέτο που συζητιόταν, αφορούσε σε μια συμφωνία για την προμήθεια όπλων της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Τώρα, μπορούμε να μιλάμε μόνο για μικρής αξίας συμβάσεις», συνοψίζει η έκθεση του CAWAT.
 
 Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του διεθνούς Ινστιτούτου SIPRI της Στοκχόλμης (Stockholm International Peace Research Institute), οι ετήσιες πωλήσεις όπλων στον κόσμο αυξήθηκαν κατά 1% με συνολικό όγκο πωλήσεων 411,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην παγκόσμια κατάταξη των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, οι ρώσικες αμυντικές βιομηχανίες – κατασκευάστριες όπλων, έχουν μια μέτρια θέση που δεν είναι υψηλότερη της 20ης.