Μαυροβούνιο: Δεν συζητήθηκε ποτέ η εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης

Ούτε η Ρωσία, ούτε το ΝΑΤΟ ζήτησαν εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος του Μαυροβουνίου, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της χώρας, Μίλιτσα Πεγιάνοβιτς – Τζούρισιτς

“Δεν συζητήθηκε ποτέ η εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στο Μαυροβούνιο. Κανένας δεν κατέθεσε αίτημα σε μας για εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης” τόνισε η κ. Πεγιάνοβιτς – Τζούρισιτς σε δηλώσεις της στην εφημερίδα “Ντέβνε Νόβινε” της Ποντγκόριτσας.
Η υπουργός Άμυνας του Μαυροβουνίου διευκρίνισε ότι υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται κατά τις επισκέψεις πλοίων του πολεμικού ναυτικού άλλων χωρών στα λιμάνια της χώρας και ότι η διαδικασία αυτή τηρείται πάντα.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ποντγκόριτσα, Αντρέι Νεστερένκο είχε δηλώσει πριν από μερικές μέρες ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται να συζητήσει με την ηγεσία του Μαυροβουνίου για το ενδεχόμενο ρωσικά πολεμικά πλοία να καταπλέουν στα λιμάνια Μπαρ και Κότορ, αλλά το υπουργείο Άμυνας του Μαυροβουνίου δεν έδειξε ενδιαφέρον.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στο Μαυροβούνιο είπε ότι δεν πρόκειται για εγκατάσταση ρωσικής στρατιωτικής βάσης, αλλά για πλοία που θα παίρνουν μέρος σε ανθρωπιστικές αποστολές, αλλά η ηγεσία του υπουργείου δεν θέλησε να συζητήσει το θέμα.

Τα ΜΜΕ της Ποντγκόριτσας είχαν δημοσιεύσει ότι η Ρωσία ζήτησε από το Μαυροβούνιο άδεια για την εγκατάσταση στρατιωτικής βάσης στο Μπαρ.
“Δεν είναι αληθής η πληροφορία. Εμείς δεν ζητήσαμε στρατιωτική βάση. Το μόνο που θέλαμε είναι να καταπλέουν τα πλοία στους δύο λιμένες για να διασφαλίζονται υλικοτεχνικές ανάγκες, να εφοδιάζονται καύσιμα και προμήθειες” είπε ο κ. Νεστερένκο.