Μαυροβούνιο: Να τιμωρηθούν όσοι έπραξαν εγκλήματα πολέμου

Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μαυροβούνιο επέκριναν τις δικαστικές αρχές της χώρας για την απόφασή τους στην υπόθεση τεσσάρων εφέδρων του Γιουγκοσλαβικού Εθνικού Στρατού (JNA) που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου κατά Κροατών κρατούμενων πολέμου στο στρατόπεδο του Μόρινι το 1992.

Όπως λένε, για τη συγκεκριμένη υπόθεση δεν διώχθηκαν αυτοί που έδωσαν τις σχετικές εντολές παρά μόνο όσοι τις εκτέλεσαν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ποντγκόριτσα, κατά την επανεξέταση της υπόθεσης, επέβαλε ποινή κάθειρξης συνολικά 12 ετών στους Ίβο Μένζαλιν, Σπίρο Λούτσιτς, Μπόρο Γκλίγκιτς και Ίβο Γκόινιτς για εγκλήματα πολέμου και απάνθρωπη συμπεριφορά κατά Κροατών κρατούμενων στο παραπάνω στρατόπεδο.

«Η γενική αίσθηση από την υπόθεση Μόρινι είναι ότι η δίκη αυτή αντικατοπτρίζει την τάση των δικαστικών αρχών του Μαυροβουνίου να μην διώκει τους ανωτέρους αυτών που διέπραξαν τα εγκλήματα» αναφέρεται – μεταξύ άλλων – σε ανακοίνωση της οργάνωσης «Human Rights Action».

Σε περίπτωση που το Εφετείο επικυρώσει την ποινή, τότε οι τέσσερις θα πρέπει να την εκτίσουν.

Υπενθυμίζεται πως περισσότεροι από 160 Κροάτες αιχμάλωτοι πολέμου κρατούνταν στο στρατόπεδο του Μόρινι από τον Οκτώβριο του 1991 ως τον Αύγουστο του 1992, μεταξύ αυτών και πολλοί πολίτες από την περιοχή του Ντουμπρόβνικ, στην Κροατία. Το στρατόπεδο είχε στήσει ο Γιουγκοσλαβικός Εθνικός Στρατός.