» 4000 μαχητές της Χεζμπολάχ πολεμουν στο πλευρό του Άσαντ «

Η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει αναπτύξει στη Συρία περίπου 3.000 με 4.000 άνδρες οι οποίοι μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.
«Όσον αφορά τους μαχητές της Χεζμπολάχ οι οποίοι συμμετέχουν στις συγκρούσεις, οι αριθμοί κάνουν λόγο από 3.000 έως 10.000. Η εκτίμησή μας είναι γύρω στις 3 με 4 χιλιάδες», είπε ο Γάλλος υπουργός καταθέτοντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής εθνοσυνέλευσης.
Η σιιτική οργάνωση έχει εμπλακεί στις μάχες το τελευταίο χρονικό διάστημα και την τελευταία εβδομάδα οι άνδρες της πολεμούν μαζί με το συριακό στρατό για την ανακατάληψη της Κουσέιρ, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην κεντρική Συρία. 

Κατέλαβε αεροπορική βάση ο στρατός

Οι δυνάμεις του συριακού στρατού που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ κατέλαβαν σήμερα μια αεροπορική βάση στο χωριό Νταμπάα, κοντά στην πόλη Κουσέιρ, γεγονός που θεωρείται σοβαρό πλήγμα για τους αντάρτες, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας.
Ο στρατός, υποστηριζόμενος από μαχητές της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, έχει περικυκλώσει το Κουσέιρ από τρεις πλευρές. Η κατάληψη του Νταμπάα, στα βόρεια της πόλης, θα θέσει το Κουσέιρ υπό πολιορκία από όλες τις πλευρές.
Στο μεταξύ στη Γενεύη, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που συνεδρίαζε σήμερα εκτάκτως, καταδίκασε τις συριακές αρχές και την ανάμιξη ξένων μαχητών στις συγκρούσεις και ζήτησε να σταματήσουν οι πυραυλικές και κάθε άλλου τύπου επιθέσεις εναντίον αμάχων πολιτών στο Κουσέιρ.
Το Συμβούλιο υιοθέτησε ένα ψήφισμα το οποίο προωθούσαν το Κατάρ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ. Από τις 47 χώρες που μετέχουν σε αυτό, 36 ενέκριναν την απόφαση, μία, η Βενεζουέλα, την καταψήφισε και οκτώ απείχαν. Οι εκπρόσωποι δύο χωρών δεν ήταν παρόντες στην ψηφοφορία.