Η υποδομή του τερματικού σταθμού της Κοινοπραξίας Αγωγού της Κασπίας (Caspian Pipeline Consortium, CPC) ανοικτά των ρωσικών ακτών στη Μαύρη Θάλασσα λειτουργεί κανονικά, δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν, μετά την επίθεση που σημειώθηκε σε δεξαμενόπλοιο μεταφοράς πετρελαίου από drones και προκάλεσε ζημιές.
«Η τεχνολογική υποδομή λειτουργεί κανονικά. Η Κοινοπραξία Αγωγού της Κασπίας διεξάγει επιχειρήσεις φορτίου και φορτώνει πετρέλαιο σε δεξαμενόπλοια σύμφωνα με το υφιστάμενο πρόγραμμα», ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας, προσθέτοντας ότι δεν υφίσταται απειλή για το καζακικό πετρέλαιο από επιδρομές drones.
Πηγές δήλωσαν στο Reuters χθες Παρασκευή (17.07.2026), ότι το πλοίο που δέχθηκε την επίθεση, το Nordic Zenith, έχει ναυλωθεί από τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό ExxonMobil.
Η CPC δεν ταυτοποίησε καμία πλευρά ως υπεύθυνη για το συμβάν. Εκπρόσωπος της Exxon δήλωσε πως η εταιρία δεν συζητάει επιχειρησιακές λεπτομέρειες σχετικά με τις θαλάσσιες μεταφορές.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ




