Μαύρη Θάλασσα: «Η Ρωσία ετοιμάζεται να εξαπολύσει μαζική επίθεση με πυραύλους cruise»

Η Ρωσία φέρεται να ετοιμάζεται να εξαπολύσει «μαζική» πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Έξι ρωσικά πλοία που μεταφέρουν πυραύλους κρουζ τοποθετήθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα και «πιθανότατα προετοιμάζονταν για μαζική εκτόξευση πυραύλων στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρει το Newsweek που επικαλείται τον ιστότοπο Ukraine 24.

Η ουκρανική Επιχειρησιακή Διοίκηση Νότιας Ουκρανίας είπε ότι η μόνιμη παρουσία ρωσικών «πυραυλοφόρων πλοίων» στην περιοχή είχε πρόσφατα μειωθεί λόγω «ενεργειών» του ουκρανικού στρατού που ήταν «πολύ ενοχλητικές για τον εχθρό», σύμφωνα με το ουκρανικό κρατικό πρακτορείο μέσων ενημέρωσης Ukrinform. Ο ρωσικός ναυτικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα περιλαμβάνει τρία πλοία επιφανείας που μεταφέρουν πυραύλους και τρία υποβρύχια, σύμφωνα με την Ukrayinska Pravda. Οι επιχειρήσεις για τον «έλεγχο» της Μαύρης Θάλασσας μαίνονται το τελευταίο διάστημα.

Η κατάσταση στο πεδίο επιχειρήσεων

Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε την Κυριακή ότι μια επίθεση με πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς σε μια ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση στο Ντνιπροπετρόβσκ είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένων στρατηγών.

Τη Δευτέρα, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν τρεις υπεράκτιες πλατφόρμες αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Την περασμένη εβδομάδα, ο ουκρανικός στρατός ανάρτησε στο Twitter ότι το ρωσικό σκάφος «Spasatel Vasily Bekh» είχε «αποστρατικοποιηθεί επιτυχώς» σε πυραυλικό χτύπημα ενώ «μετέφερε προσωπικό, όπλα και πυρομαχικά στο κατεχόμενο νησί Snake στη Μαύρη Θάλασσα.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Harpoon, κατασκευής ΗΠΑ. Το χτύπημα ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για ένα νέο πακέτο βοήθειας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων δύο παράκτιων αμυντικών συστημάτων Harpoon. Πύραυλοι Harpoon έχουν επίσης σταλεί στην Ουκρανία από τη Δανία.