MC-130J: Ο μυστικός πόλεμος των «Commando» κατά του Ισλαμικού Κράτους – ΒΙΝΤΕΟ

Μια φωτογραφία που δείχνει τον εναέριο ανεφοδιασμό ενός MC-130J Commando II από ένα ιπτάμενο τάνκερ KC-135R επιβεβαιώνει για πρώτη φορά την συμμετοχή των συγκεκριμένων αεροσκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων στην μάχη κατά του Iσλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ, στο πλαίσιο της Eπιχείρησης Inherent Resolve. Τα MC-130J που αντικατέστησαν τα MC-130N/P Combat Shadow II αποτελούν την σύγχρονη έκδοση του βετεράνου “Ηρακλή” για την ανάληψη/υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων, παρέχοντας εναέριο ανεφοδιασμό σε ελικόπτερα Ειδικών Επιχειρήσεων, διείσδυση/απομάκρυνση/ανεφοδιασμό ομάδων Ειδικών Δυνάμεων είτε με ρίψη τους με αλεξίπτωτο ή με προσγείωση του αεροσκάφους σε απομακρυσμένους διαδρόμους υπό “ειδικές τακτικές συνθήκες”.

Ο συγκεκριμένος τύπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αποστολές FARP (Forward Air Refueling Point) παρέχοντας την δυνατότητα ανεφοδιασμού νύχτα, υπό άκρα μυστικότητα, σε προκεχωρημένα σημεία όπου δεν υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού ή ο εναέριος ανεφοδιασμός δεν είναι εφικτός. Τα MC-130J επιχειρούν κυρίως από μεσαία ύψη και με την κάλυψη του σκότους, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες οπτικού εντοπισμού τους και την αναχαίτισή τους.

Αντίθετα με τα “συνηθισμένα” C-130, τα MC-130J πετούν με διμελές πλήρωμα στο κόκπιτ χάρη στον ψηφιακό ηλεκτρονικό εξοπλισμό του -έγxρωμες οθόνες απεικόνισης υγρών κρυστάλλων, HUDs, πλήρως ενσωματωμένα συστήματα πλοήγησης με διπλό αδρανειακό σύστημα ναυτιλίας και δορυφορικό σύστημα ευρέσεως θέσης GPS- ενώ διαθέτουν ειδικό σταθμό εργασίας αξιωματικού συστημάτων μάχης. Ο εξειδικευμένος εξοπλισμός τους περιλαμβάνει επίσης ολοκληρωμένα αμυντικά συστήματα, ραντάρ έγχρωμης απεικόνισης με κινούμενο ψηφιακό χάρτη, νέους κινητήρες turboprop με εξάφυλλες έλικες κατασκευασμένες από σύνθετα υλικά, ψηφιακό αυτόματο πιλότο, βελτιωμένα συστήματα διαχείρισης καυσίμου, φορτίου και αποφυγής παγοποίησης, ηλεκτρο-οπτικό σύστημα/υπερύθρων, δορυφορικά συστήματα επικοινωνιών SATCOM, ατρακτίδια εναερίου ανεφοδιασμού, πρόβολο ανεφοδιασμού UARRSI (Universal Air Refueling Receptable Slipway Installation) κ.ά.

Γίνεται αντιληπτό ότι τα αεροσκάφη του τύπου μπορούν να εκτελέσουν ένα ευρύ φάσμα αποστολών, κατά συνθήκη… άκρως απορρήτων. Ωστόσο δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τί είδους αποστολές πετούν επιχειρώντας κατά του ISIS, μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας. Δείτε το MC-130J… μέσα-έξω στα βίντεο που ακολουθούν.