OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Με A-10 και Apache οι ΗΠΑ ξεκινούν επιχειρήσεις για να «απελευθερώσουν» τα Στενά του Ορμούζ

20/03/2026 - 11:43
A-10
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τα περίφημα αεροσκάφη εγγύς αεροπορικής υποστήριξης τύπου Α-10 μαζί με επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache, ξεκίνησαν να επιχειρούν πάνω από τα Στενά του Ορμούζ, σε μία προσπάθεια να πλήξουν drones και πυραύλους του Ιράν που έχει μπλοκάρει την ελεύθερη διέλευση των πετρελαιοφόρων από την περιοχή, προκαλώντας έκρηξη στις τιμές των καυσίμων.

Η Wall Stret Journal αναφέρει σε σημερινό (20.03.2026) δημοσίευμά της πως τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από τα Στενά του Ορμούζ, βομβαρδίζοντας πολεμικά πλοία του Ιράν. Πρόκειται για μέρος του σχεδίου του Πενταγώνου για τη μείωση του κινδύνου από τις ιρανικές δυνάμεις που μέσω των Στενών του Ορμούζ, πιέζουν για τον τερματισμό του πολέμου. Εάν ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να στείλουν και πολεμικά πλοία ώστε να συνοδεύσουν με ασφάλεια τα δεξαμενόπλοια από και προς τον Περσικό Κόλπο.

A-10

«Τα A-10 Warthog δραστηριοποιούνται τώρα στη νότια πτέρυγα, στοχεύοντας σκάφη ταχείας επίθεσης στα Στενά του Ορμούζ», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο, ο στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Νταν Κέιν, ενώ πρόσθεσε ότι τα Apache «έχουν ενταχθεί στη μάχη στη νότια πτέρυγα».

Η επιχείρηση για την «εκκαθάριση» της περιοχής, αναμένεται να διαρκέσει εβδομάδες, προσθέτει. Ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ δήλωσε πως έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές πάνω από 120 ιρανικά πλοία. Αξίζει να σημειωθεί πως η επιλογή να χρησιμοποιηθούν τόσο τα αεροσκάφη εγγύς αεροπορικής υποστήριξης τύπου A-10 όσο και των επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Apache δεν είναι καθόλου τυχαία.

Ειδικά στην περίπτωση των A-10, πρόκειται για αεροσκάφη τα οποία εδώ και χρόνια έχουν χτίσει τεράστια φήμη σε αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, καθώς έχουν την ικανότητα να πετούν σε χαμηλό υψόμετρο και να διαλύουν εχθρικές δυνάμεις με χειρουργική ακρίβεια χάρη στο αυτόματο πυροβόλο 30 χιλιοστών τύπου Avenger (Εκδικητής), αξιοποιώντας παράλληλα τα κατασκευαστικά τους χαρακτηριστικά, που τους επιτρέπουν με χαμηλές σχετικά ταχύτητες και σταθερότητα να εκτελούν απανωτά καταστροφικά «περάσματα» πάνω από τους στόχους.

Από την άλλη, τα επιθετικά ελικόπτερα Apache χρησιμοποιούνται για ίδιες αποστολές, αφού μπορούν να εκτελούν επιδρομές εξαπολύοντας ρουκέτες και αντιαρματικούς πυραύλους, με αποτέλεσμα να είναι τα πλέον κατάλληλα και αποτελεσματικά μέσα για να εξουδετερώσουν τα ιρανικά πυραυλικά συστήματα που με αντιπλοϊκά βλήματα μπορούν να πλήξουν εμπορικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ.

Παρά τις συνεχόμενες επιθέσεις από ΗΠΑ και Ισραήλ, εκτιμάται πως το Ιράν διαθέτει ακόμη τεράστια αποθέματα ναρκών, πυραύλων κρουζ και εκατοντάδες άθικτα σκάφη σε κρυφές εγκαταστάσεις, δήλωσε ο Φαρζίν Ναντίμι, εμπειρογνώμονας σε θέματα ιρανικής άμυνας.

«Πιστεύω ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα μπορούν να πραγματοποιηθούν ασφαλείς επιχειρήσεις στα Στενά του Ορμούζ», είπε. «Ακόμα και τότε, πολλά από τα ιρανικά μέσα θα παραμείνουν άθικτα».

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο βαθμό το Ιράν έχει τοποθετήσει ναρκοπέδια στα Στενά του Ορμούζ. Διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ναρκών, συμπεριλαμβανομένων τύπων που μπορούν να πυροδοτηθούν με τηλεχειριστήριο όταν περνάει κάποιο πλοίο.

Η μείωση της απειλής σε σημείο που τα πλοία να μπορούν να ξαναρχίσουν να διέρχονται από το στενό είναι «εφικτή, αλλά χρειάζεται χρόνος και πιθανότατα δεν θα φτάσουμε ποτέ στο 100%», είπε ο Μάικλ Κόνελ, αναλυτής για το Ιράν. «Θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε ένα στάδιο όπου τα πλοία θα περνούν, αλλά θα υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να δεχτούν ένα τυχερό χτύπημα», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, 2.200 πεζοναύτες από εκστρατευτική μονάδα της ομάδας κρούσης του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων USS Tripoli βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Μέση Ανατολή, όπου θα μπορούσε να σημαντικό διαδραματίσει ρόλο στην επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ, καταλαμβάνοντας τα νησιά στα ανοικτά της νότιας ακτής του Ιράν. Το Ιράν έχει ήδη προειδοποιήσει και απειλήσει πως η κατάληψη των ιρανικών νησιών θα προκαλέσει μεγαλύτερα αντίποινα σε σχέση με τον βομβαρδισμό των βάσεων στο νησί Χαργκ.

Tags: A-10APACHEΗΠΑΙΡΑΝΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Related Posts

Ισραήλ - Χαμάς
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Επίθεση του Ισραήλ με στόχο τον ντε φάκτο ηγέτη της Χαμάς, Ντιν αλ Χαντάντ

16/05/2026 - 08:19
Τραμπ - ISIS
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Εξουδετερώσαμε στη Νιγηρία το Νο 2 στην ιεραρχία του ISIS

16/05/2026 - 07:50
Ισραήλ - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για επανέναρξη του πολέμου στο Ιράν: «Περιμένουμε την τελική απόφαση Τραμπ»

15/05/2026 - 22:18

Διαβάστε Επίσης

Γάζα: Επίθεση του Ισραήλ με στόχο τον ντε φάκτο ηγέτη της Χαμάς, Ντιν αλ Χαντάντ

Στο κυνήγι του «ΚΙΜΩΝΑ»: Η πρώτη προσπάθεια της Τουρκίας να «ακτινογραφήσει» τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού

Τραμπ: Εξουδετερώσαμε στη Νιγηρία το Νο 2 στην ιεραρχία του ISIS

Καιρός σήμερα: Άστατος με πιθανές βροχές – Χαλαζοπτώσεις σε Ήπειρο και Μακεδονία

Σαν σήμερα: Το 1868 οι Κρήτες επαναστάτες νικούν τους Τούρκους σε μάχη στο Γάζι Ηρακλείου

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για επανέναρξη του πολέμου στο Ιράν: «Περιμένουμε την τελική απόφαση Τραμπ»

Λίβανος: Παρατείνεται για άλλες 45 ημέρες η κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο τον πιο υψηλόβαθμο στρατιωτικό διοικητή της Χαμάς στη Γάζα [vid]

Top News

O Akylas για τον τραυματισμό του πριν τον τελικό: «Ούρλιαζα, χοροπηδούσα σαν το κατσίκι»

Akylas: «Τον Σεπτέμβριο σκέφτηκα να τα παρατήσω, έναν μήνα μετά γράψαμε το "Ferto"»

Πλακιάς κατά Καρυστιανού: Κατέθεσε ελλιπές κατηγορητήριο με αποτέλεσμα ο Κώστας Καραμανλής να παραπεμφθεί για πλημμέλημα

Έλενα Κώνστα: Ο περισσότερος κόσμος στην τηλεόραση νομίζει ότι είναι αυτός και κανείς άλλο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert