Με εντολή και υπό το βλέμμα του Τραμπ οι ΗΠΑ «σφυροκόπησαν» τους Χούθι: Τουλάχιστον 31 νεκροί – Δείτε πλάνα

White House/Handout via REUTERS

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες (15.03.2025) την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης προειδοποιώντας τους Χούθι ότι πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, διαφορετικά «η κόλαση θα πέσει επάνω τους».

Μέσω της πλατφόρμας Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αμερικανικές επιδρομές κατά στόχων των Χούθι της Υεμένης επικαλούμενος τις επιθέσεις των φιλοϊρανών ανταρτών κατά των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Έπειτα, ο ίδιος προειδοποίησε ότι, αν δεν σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των εμπορικών πλοίων και των αμερικανικών πολεμικών πλοίων, «η κόλαση θα πέσει επάνω σας και δεν θα έχετε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο».

«Η επίθεση των Χούθι κατά των αμερικανικών πλοίων δεν θα γίνει ανεκτή. Θα κάνουμε χρήση συντριπτικής θανατηφόρας ισχύος μέχρι να επιτύχουμε τον στόχο μας», προειδοποίησε ο Τραμπ. Ταυτόχρονα ζήτησε από το Ιράν «να διακόψει αμέσως» την υποστήριξη προς «τους τρομοκράτες Χούθι».

«Η υποστήριξη προς τους τρομοκράτες Χούθι πρέπει να σταματήσει αμέσως! Μην απειλείτε τον αμερικανικό λαό, τον πρόεδρό του (…) ή τους διαύλους της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Και αν το κάνετε, προσοχή, διότι η Αμερική θα σας επιρρίψει ακέραια την ευθύνη και δεν θα είμαστε ευγενικοί!».

Οι αμερικανικές επιθέσεις πραγματοποιούνται λίγες ημέρες αφού οι Χούθι ανακοίνωσαν σχέδια για την επανάληψη των επιθέσεων κατά ισραηλινών πλοίων που πλέουν στην Ερυθρά, την Αραβική Θάλασσα, το Μπαμπ αλ-Μαντέμπ και τον Κόλπο του Αντεν, τερματίζοντας την ανάπαυλα που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο μαζί με την κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο απολογισμός των επιθέσεων

Οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 31 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό 101, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας των ανταρτών.

U.S. Central Command/Handout via REUTERS

Τα πλήγματα αυτά στοχοθέτησαν την πρωτεύουσα Σαναά, τις επαρχίες Σαάντα, στη βορειοδυτική Υεμένη, και Αλ Μπάιντα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπως και την πόλη Ρανταά, επίσης στο κεντρικό τμήμα της Υεμένης, διευκρίνισε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας των Χούθι Άνις Αλ Ασμπάχι.

U.S. Central Command/Handout via REUTERS

Η εν εξελίξει πολεμική επιχείρηση κατά των Χούθι της Υεμένης μπορεί να διαρκέσει ημέρες ή ίσως και εβδομάδες, δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters