Με πόλεμο προειδοποιεί η Κίνα αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν απόσχιση της Ταϊβάν

Ο στρατός της Κίνας θα αναλάβει δράση «με κάθε κόστος» για να αποτρέψει κάθε προσπάθεια να διαχωριστεί το νησί της Ταϊβάν, το οποίο το Πεκίνο διεκδικεί ως δικό του, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας την Πέμπτη.

Η Κίνα έχει εξαγριωθεί από τις πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις στον Στρατό της, από τον εμπορικό πόλεμο τους και φυσικά από το θέμα της Ταϊβάν. Τη Δευτέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν δύο πολεμικά πλοία στην Ταϊβάν για δεύτερη φορά φέτος για να διεξάγουν ασκήσεις.

«Το ζήτημα της Ταϊβάν σχετίζεται με την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και αγγίζει τα βασικά συμφέροντα της Κίνας», δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας κ. Wei Fenghe κατά την έναρξη του Φόρουμ Xiangshan στο Πεκίνο.

«Σχετικά με αυτό το ζήτημα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να αμφισβητούμε επανειλημμένα την κόκκινη γραμμή της Κίνας. Αν κάποιος προσπαθήσει να διαχωρίσει την Ταϊβάν, ο στρατός της Κίνας θα αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες με κάθε κόστος ».

Το Προεδρικό Γραφείο της Ταϊβάν και το Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις παρατηρήσεις του Wei. Η Ταϊβάν δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να διοικείται από την αυταρχική Κίνα.

Οι σχέσεις Κίνας-Ταϊβάν έχουν επιδεινωθεί από τότε που ο πρόεδρος του νησιού Tsai Ing-wen, του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος της ανεξαρτησίας, ανέλαβε στην εξουσία το 2016.

Το Πεκίνο, το οποίο ποτέ δεν παραιτήθηκε από τη χρήση βίας για να φέρει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό του, ανησυχεί λόγω της πρωτοβουλίας των ΗΠΑ για νέα πρεσβεία και τη θέσπιση νόμου για την ενθάρρυνση επισκέψεων αξιωματούχων των ΗΠΑ.

Οι στρατιωτικοί δεσμοί της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σημαντικοί και ευαίσθητοι, είπε ο Wei, προσθέτοντας ότι η Κίνα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ ούτε χιλιοστό της επικράτειάς της.

Πηγή: Reuters