MED 7: Αυστηρά μηνύματα στον Ερντογάν από τους ηγέτες των χωρών της Μεσογείου

Αυστηρά μηνύματα με κύριο αποδέκτη την Τουρκία του Ρετζέπ Ερντογάν έστειλαν από τη Λευκωσία οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου. Μηνύματα τα οποία έρχονται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη Λευκωσία η οποία βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με τις προκλήσεις και τις απειλές της Τουρκίας.

Στη Διακήρυξη της Λευκωσίας, η οποία υιοθετήθηκε με το πέρας της συνόδου των 7 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των νότιων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίστηκε για το Κυπριακό πως «η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη ασφαλιστική δικλίδα για μια επανωμένη Κύπρο». Τοποθέτηση που απαντά και στην απαίτηση της τουρκικής πλευράς για συνέχιση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό διαμηνύεται πως είναι «υψίστης σημασίας η ΕΕ να παραμείνει ενεργά αναμεμειγμένη στις διαπραγματεύσεις» όταν αυτές θα επαναρχίσουν.

Σημαντικά και τα όσα περιλαμβάνονται στη διακήρυξη σε σχέση με τα ενεργειακά. Οι εφτά νότιοι της ΕΕ υπενθυμίζουν εξάλλου τη στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, και επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους για διασφάλιση της συνεχούς εμπλοκής των ευρωπαϊκών εταιρειών στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες της διαμήνυσαν ότι πρέπει να εκπληρώσει όλες τις εκκρεμούσες υποχρεώσεις της με βάση το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, περιλαμβανομένης της υποχρέωσης για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των καλών σχέσεων γειτονίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζουν ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών της ΕΕ είναι ένα απαραίτητο συστατικό, καλώντας την Τουρκία να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στα πλαίσια της Συνόδου οι Πρόεδροι της Κύπρου και της Γαλλίας είχαν ημίωρη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατά τη συνάντησή τους Νίκος Αναστασιάδης και Εμμανουέλ Μακρόν συζήτησαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες. Ο Γάλλος Πρόεδρος φρόντισε να αναφερθεί στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη διάρκεια των δηλώσεων που έγιναν με το πέρας της Συνόδου. Ο Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την Κύπρο ως στρατηγικό χώρο για την αεροναυτική δύναμη της Γαλλίας. Κύπρος και Γαλλία θα προχωρήσουν μέσα στους επόμενους μήνες σε υπογραφή νέων συμφωνιών στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.

Σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, με βασικό αντικείμενο συζήτησης το Κυπριακό. Στις 5 Φεβρουαρίου ο Αλ. Τσίπρας θα πάει στην Τουρκία για συνάντηση με τον Ερντογάν.

Πηγή Philenews