Μεντβέντεφ: «Το NATO δεν έχει λόγο ύπαρξης»

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Ρωσία, πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρός της, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δεν θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να συζητείται το ενδεχόμενο της εμφάνισης ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Κούβα και στην Βενεζουέλα.

Τέτοιου είδους συζητήσεις, προκαλούν ένταση στον κόσμο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε άλλα κράτη «εξαρτάται από τις αποφάσεις των κυρίαρχων αυτών χωρών».

«Θεωρώ όχι τόσο πολύ σωστό αυτή τη στιγμή γενικά να συζητάμε για αυτό το θέμα, της δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων της Ρωσίας στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, επειδή αυτό κατά κανόνα δημιουργεί αμέσως μια πολύ σημαντική ένταση τουλάχιστον στον οικονομικό τομέα», δήλωσε ο Μεντβέντεφ στα ρωσικά ΜΜΕ. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε άλλα κράτη «εξαρτάται από τις αποφάσεις των κυρίαρχων αυτών χωρών».

«Η Κούβα, η Βενεζουέλα είναι οικείες σε μας χώρες, είναι δικοί μας εταίροι, είναι χώρες οι οποίες ασκούν μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Ταυτόχρονα είναι απολύτως κυρίαρχες χώρες. Εμείς δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε τίποτα εκεί … απλώς επειδή κάτι τέτοιο πρέπει να συνάδει με την γεωπολιτική τους τοποθέτηση, με τα δικά τους εθνικά συμφέροντα», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

Εφιστώντας την προσοχή στα εθνικά συμφέροντα της Κούβας και της Βενεζουέλας, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν βάσεις όπως γινόταν την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης, όταν με αρκετές χώρες υπήρχαν κοινή ιδεολογία και ενιαίες στρατιωτικές υποδομές.

«Το NATO δεν έχει λόγο ύπαρξης»

«Η Κούβα και η Βενεζουέλα προσπαθούν να βγουν από την απομόνωση, να αποκαταστήσουν σε κάποιο βαθμό κανονικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γι’ αυτό εδώ δεν μπορούμε να μιλάμε και να λέμε ότι θα στείλουμε όπλα ή θα δημιουργήσουμε κάποια βάση, όπως αυτό γίνονταν την σοβιετική περίοδο, όταν με μια σειρά χώρες είχαμε ενιαίες στρατιωτικές υποδομές, που βασίζονταν στην κοινή ιδεολογία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεντβέντεφ.

Ο Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στο NATO αλλά και στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός αντινατοϊκού συνασπισμού, είπε ότι «γενικά οι συνασπισμοί είναι έννοια πεπαλαιωμένη, που έρχεται από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, από την οποία τάχα όλοι προσπαθούν να απομακρυνθούν».

Παράλληλα είπε ότι «σ’ αυτό ακριβώς συνίσταται και το παράδοξο της ύπαρξης του NATO, καθώς σήμερα δεν έχει αντίπαλο, ο οποίος να εμφανίζεται ως μια χώρα ή ως μια κοινοπολιτεία χωρών, οι οποίες δεν αποδέχονται ιδεολογικά την ύπαρξη του δυτικού κόσμου, την ύπαρξη του NATO με τον τρόπο που γίνονταν αυτό την περίοδο του ανταγωνισμού μεταξύ των σοσιαλιστικών χωρών και του Συμφώνου της Βαρσοβίας από τη μια μεριά και της Βορειατλαντικής Συμμαχίας από την άλλη»., δήλωσε ο Μεντβέντεφ

Τέλος ο ίδιος αναφέρει ότι «ποτέ εμείς δεν μιλήσαμε κατά τέτοιο τρόπο… παρά τις αντιθέσεις και τα προβλήματα που υπήρχαν». «Πολύ περισσότερο, προσπαθήσαμε να οικοδομήσουμε σχέσεις και διάφορες συνομιλίες είχαν γίνει, μεταξύ των οποίων για το πως να είμαστε πιο κοντά στο NATO», δηλώνει ο Μενβέντεφ και καταλήγει λέγοντας ότι «δεν μας άκουσαν όμως, δεν θέλουν να μας δουν, γι’ αυτό και η κατάσταση εξελίσσεται με βάση ένα άλλο σενάριο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters