Μετά τη Συρία θέλουν να λύσουν και το θέμα Ιράν οι ΗΠΑ

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε στον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί σε μια ανταλλαγή επιστολών που είχαν ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιλύσουν τη διαμάχη τους με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα κατά τρόπο που να επιτρέπει στην Τεχεράνη να αποδείξει ότι δεν προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Στην επιστολή του ο πρόεδρος αναφέρει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διευθετήσουν το πυρηνικό ζήτημα με τέτοιο τρόπο που να επιτρέπει στο Ιράν να αποδείξει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικό σκοπό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

«Στην επιστολή του (αμερικανού προέδρου) αναφέρεται επίσης η ανάγκη να δράσουμε άμεσα για να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό γιατί, όπως λέμε εδώ και καιρό, υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για μια διπλωματική λύση, όμως αυτό δεν θα υπάρχει επ’ αόριστον», υπογράμμισε.

Από τότε που ο Ροχανί ανέλαβε την προεδρία του Ιράν τον Αύγουστο έχει ζητήσει να υπάρξει «μια εποικοδομητική αλληλεπίδραση» με τον κόσμο.
Εξάλλου ο Ομπάμα δήλωσε χθες Τρίτη ότι «υπάρχει μια ευκαιρία για τη διπλωματία», μιλώντας στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Telemundo. «Και ελπίζω οι Ιρανοί να το εκμεταλλευτούν», είχε προσθέσει.