Μέτωπο συνεργασίας κατά των ΗΠΑ από Ρωσία – Κίνα

Στα πλαίσια του 20ου στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και του Λαϊκού Απελευθερωτικό Στρατού της Κίνας(PLA), οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους σε στρατιωτικό επίπεδο. Η διατύπωση του κειμένου που υπεγράφη στα πλαίσια της διμερούς διάσκεψης έκανε αναφορά κυρίως στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών στον στρατιωτικό τομέα, χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες για κάποιο πλάνο.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης αποτελεί ακόμα μια ένδειξη της προσέγγισης που επιχειρείται μεταξύ Ρωσίας και Κίνας. Ήδη, είναι φανερό πως οι δυο χώρες βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με συχνές συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παράλληλη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών στη Μόσχα, στις 3 Απριλίου.

Οι δυο χώρες δείχνουν ξεκάθαρη πρόθεση, μέσω της συνεργασίας τους, να αμφισβητήσουν την υπέροχη των ΗΠΑ στο στρατιωτικό σκέλος, καθότι αμφότερες ενοχλούνται από την αμερικανική στάση στον μετασοβιετικό χώρο και τη Νότια Σινική Θάλασσα. Παράλληλα,αποτελεί ευκαιρία για τις δυο χώρες να μετριάσουν κάπως τον άτυπο ανταγωνισμό μεταξύ τους για την επιρροή στην Κεντρική Ασία, όπου το κινέζικο όραμα για τον Δρόμο του Μεταξιού αντιτίθεται στις ρώσικες φιλοδοξίες για επιρροή στον χώρο της πάλαι ποτέ Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της Σοβιετικής Ένωσης.