MH17 Malaysia Airlines: Η Ολλανδία κατηγορεί τη Ρωσία για την κατάρριψη του αεροσκάφους

Ο πύραυλος που κατέρριψε το αεροσκάφος το οποίο εκτελούσε την πτήση MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014 (298 νεκροί, στην πλειονότητά τους Ολλανδοί), εκτοξεύθηκε από ρωσική στρατιωτική μονάδα, ανέφεραν σήμερα διεθνείς ερευνητές.

Οι ερευνητές «κατέληξαν πως ο πύραυλος Bouk – Telar που κατέρριψε το αεροσκάφος είχε εκτοξευθεί από την 53η ταξιαρχία αντιαεροπορικής άμυνας με έδρα το Κουρσκ, στη Ρωσία», ανακοίνωσε ο Ολλανδός ερευνητής Βίλμπερτ Παουλίσεν. «Η 53η ταξιαρχία ήταν μέρος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», πρόσθεσε μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ολλανδία.

Ο πύραυλος Buk πυροδοτήθηκε από αγρόκτημα κοντά στο Pervomaisk, η κοινή ερευνητική ομάδα στην καταστροφή MH17 είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Ολλανδία.

«Την εποχή εκείνη η περιοχή ήταν υπό τον έλεγχο των φιλορωσικών αυτονομιστών», δήλωσε ο Fred Westerbeke, γενικός εισαγγελέας της Εθνικής Εισαγγελίας των Κάτω Χωρών. Ο εκτοξευτής Buk της σειράς 9Μ38 «μεταφέρθηκε από την επικράτεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στη συνέχεια επέστρεψε στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο Westerbeke υπογράμμισε πως «αυτό εγείρει ερωτήματα όπως το κατά πόσο η ταξιαρχία συμμετείχε ενεργά στην κατάρρευση της MH17. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα που η ΚΟΕ εξακολουθεί να διερευνά».

Συνολικά, 298 άτομα από 17 χώρες έχασαν τη ζωή τους όταν η πτήση από το Άμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία, κατέρρευσε στην ανατολική Ουκρανία τον Ιούλιο του 2014.

Με πληροφορίες από CNN και ΑΠΕ-ΜΠΕ.