Μιανμάρ: Τουλάχιστον 75 νεκροί άμαχοι από συγκρούσεις της χούντας με ομάδες ανταρτών

Εβδομήντα πέντε άμαχοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 200.000 έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων που ξέσπασαν στο τέλος Οκτωβρίου μεταξύ του στρατού της Μιανμάρ και μιας ένωσης ένοπλων οργανώσεων εθνοτικών ομάδων, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Οι πρώτες πληροφορίες από το πεδίο αναφέρουν ότι 75 άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και 94 άνθρωποι τραυματίστηκαν», επεσήμανε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) σε ανακοίνωσή του. «Από τις 14 Νοεμβρίου περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι» στις πολιτείες Σαν, Τσιν, Κάγια και Μον και στην επαρχία Σαγκάινγκ έχουν «εκτοπιστεί βιαίως εξαιτίας των συγκρούσεων», πρόσθεσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Οι μάχες ξέσπασαν στις 27 Οκτωβρίου στο βόρειο τμήμα της πολιτείας Σαν, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, έπειτα από επίθεση που εξαπέλυσε η συμμαχία που έχουν σχηματίσει ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης Τααούνγκ (TNLA), ο Στρατός του Αρακάν (ΑΑ) και η Δημοκρατική Εθνική Ένωση της Μιανμάρ (MNDAA). Η επιχείρηση αυτή αποτελεί για τους στρατηγούς που έχουν καταλάβει την εξουσία στη Μιανμάρ τη μεγαλύτερη πρόκληση μετά το πραξικόπημα του 2021, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι οργανώσεις αυτές έχουν ανακοινώσει την κατάληψη δεκάδων στρατιωτικών θέσεων και δρόμων, αλλά και πόλεων, ανάμεσά τους και η μεθοριακή πόλη Τσινσγουεχάου, στρατηγικής σημασίας για τις εμπορικές συναλλαγές της Μιανμάρ με την Κίνα.

Αυτή την εβδομάδα, ο Στρατός του Αρακάν εξαπέλυσε νέες επιθέσεις εναντίον του στρατού στην πολιτεία Ραχίν, ενώ σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ του στρατού της Μιανμάρ και μαχητών κατά της χούντας κοντά στην Λοϊκάου, πρωτεύουσα της πολιτείας Κάγια που συνορεύει με την Ταϊλάνδη.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters