Μικρότερα του αναμενόμενου τα αποθέματα φυσικού αερίου σε Ταμάρ και Λεβιάθαν

Το Ισραήλ επανασχεδιάζει την ενεργειακή του πολιτική, αφού τα αποθέματα των κοιτασμάτων Tamar και Leviathan, φαίνεται ότι δεν είναι τόσο μεγάλα όσο αρχικά τουλάχιστον υπολογιζόταν. Μέχρι τώρα οι ισραηλινοί ήξεραν ότι έχει βρεθεί φυσικό αέριο που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για τα επόμενα 150 χρόνια.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικού Προγραμματισμού Ariella Berger, οι προβλέψεις τώρα είναι πιο συγκρατημένες.
“Σήμερα 284 δισεκατομμυρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έχουν επιβεβαιωθεί” ,λέει στους Times of Israel και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως υπάρχουν άλλα 587 δις. Ακόμη και τα 950 δις που κάποιοι θεωρούν δεδομένα χρειάζονται άλλη διαχείριση απ΄ αυτή που προβλεπόταν με τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις που υπήρχαν.
Την περασμένη εβδομάδα, η Noble Energy ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλύψει ένα μεγάλο κοίτασμα περίπου 20 μίλια βορειοανατολικά του πεδίου Tamar. Τα ευρήματα θα πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά από τους μηχανικούς κατά τους επόμενους μήνες, αλλά η περιοχή είναι πιθανό να έχει 80 με 100
δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Ακόμη κι έτσι πάντως το Ισραήλ θα πρέπει να επανπροσδιορίσει τους στόχους του τουλάχιστον σ΄ ότι αφορά στις εξαγωγές φυσικού αερίου.
Η A.Berger επιμένει ότι πρώτα απ΄ όλα πρέπει να εξεταστεί το συμφέρον της χώρας και να μην προκριθούν τα συμφέροντα που πιέζουν για μεγάλες εξαγωγές.
«Η τρέχουσα κατανάλωση φυσικού αερίου στο Ισραήλ είναι 7 δις κυβυκά μέτρα ανά έτος,αυτή τη στιγμή, αλλά οι ανάγκες θα αυξηθούν όπως και ο πληθυσμός κατά 50% μέχρι το 2050.
Μ΄αυτά τα δεδομένα το Ισραήλ διαθέτει φυσικό αέριο από 36 έως 45 χρόνια.

Κι ενώ εκεί κάνουν υπολογισμούς για το πως θα διαχειριστούν τα αποθέματά τους εμείς εδώ προς το παρόν λέμε ότι θα ανακηρύξουμε ΑΟΖ…