«Μην περιφρονείτε τις ΗΠΑ»,λέει ο Πέρες

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες επέκρινε  τον «περιφρονητικό» τόνο που υιοθετήθηκε στο Ισραήλ κατά των ΗΠΑ, οι οποίες κατηγορούνται ότι επέτρεψαν να εξαπατηθούν από τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί όσον αφορά το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

«Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να μην συμφωνεί (με τους Αμερικανούς), όμως δεν μου αρέσει αυτός ο περιφρονητικός τόνος, κι άλλοι έχουν επίσης μυαλό και σκέφτονται, όχι μόνον εμείς», δήλωσε ο Πέρες στον στρατιωτικό ραδιοσταθμό του Ισραήλ.

«Οφείλουμε να μιλήσουμε και να προσπαθήσουμε να τους επηρεάσουμε» τους Αμερικανούς, πρόσθεσε.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος Πέρες λίγο μετά την αναχώρηση κατά την διάρκεια της νύχτας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τις ΗΠΑ, όπου αύριο Δευτέρα αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ την Τρίτη θα εκφωνήσει ομιλία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πριν από την αναχώρησή του, ο Νετανιάχου σημείωσε ότι «θα πει την αλήθεια απέναντι στην επίθεση ωραίων λόγων και χαμόγελων (του Ροχανί). Οφείλουμε να προτάξουμε τα γεγονότα. Το να πούμε την αλήθεια σήμερα είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την ειρήνη του κόσμου και του κράτους του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου αναφερόταν στην επίθεση γοητείας του Ιρανού προέδρου κατά την παρουσία του στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Ο Ροχανί είχε εξάλλου την Παρασκευή τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο, στην πρώτη επαφή που γίνεται σε αυτό το επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών από την ιρανική επανάσταση του 1979.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στους υπουργούς του να μην κάνουν δημόσιες δηλώσεις για να αποφευχθεί να ασκήσουν κριτική στον πρόεδρο Ομπάμα. 

Διαβάστε ακόμη:

Ο Ομπάμα μίλησε με τον ιρανό πρόεδρο – Για πρώτη φορά μετά το 1979 τέτοια επικοινωνία

Οι τέσσερις όροι του Νετανιάχου στον Ομπάμα για το το Ιράν