Μήνυμα Γκουτέρες προς Πούτιν: Η Ρωσία μπορεί να έχει λόγο στο νέο κόσμο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη Ρωσία να διαδραματίσει «ενεργό ρόλο» στην εξεύρεση μιας νέας δομής ενός πολυκεντρικού κόσμου με κατάλληλες δομές πολυμερούς διακυβέρνησης, σύμφωνα με το Κρεμλίνο την Τετάρτη.

«Ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει και στο παρελθόν υπήρξε μια σύντομη περίοδος μονοπολικής ειρήνης και τώρα προσπαθούμε να βρούμε ενεργά μια νέα δομή ενός πολυπολικού κόσμου με κατάλληλες δομές πολυμερούς διακυβέρνησης. Και φυσικά όλα αυτά είναι μία σοβαρή μου ανησυχία.

«Πιστεύω ότι η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. «Είμαστε ιδιαίτερα επικεντρωμένοι στο γεγονός ότι η Ρωσία είναι ένα απαραίτητο στοιχείο στη δημιουργία ενός νέου πολυπολικού, πολυκεντρικού κόσμου».

Νωρίτερα, ο Πούτιν συνάντησε επίσης τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jagland.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε τιμωρήσει τη Ρωσία αναστέλλοντας τα δικαιώματα ψήφου της και περιορίζοντας ορισμένες λειτουργίες της ρωσικής αντιπροσωπείας στον οργανισμό μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία το 2014». Σε απάντηση, η Ρωσία αρνήθηκε να καταβάλει ολόκληρο το ποσό των ετήσιων εισφορών της. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, η Ρωσία απέσυρε το ένα τρίτο της ετήσιας πληρωμής της. Σε δήλωση που εξηγεί τη θέση της Ρωσίας σχετικά με το θέμα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν θα γίνουν μελλοντικές πληρωμές μέχρις ότου η ρωσική αντιπροσωπεία ανακτήσει πλήρως στα δικαιώματά της.

Η Ρωσία είναι ένας από τους πέντε σημαντικούς χορηγούς του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Γιάγκλαντ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Τετάρτη για να συζητήσει τις τρέχουσες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πηγή: Anadolu Agency