Mistral: Ξεκινάει δοκιμές το δεύτερο ελικοπτεροφόρο

Το δεύτερο ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral (Μιστράλ) που κατασκευάστηκε για την Ρωσία θα ξεκινήσει δοκιμές αυτο τον μήνα, σύμφωνα με εκπρόσωπο των γαλλικών ναυπηγείων.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ο εκπρόσωπος, το ελικοπτεροφόρο Sevastopol “θα ξεκινήσει δοκιμές όπως είχε προγραμματιστεί το Μάρτιο, με τους εργαζόμενους στο πλοίο. Αλλά αν ληφθεί μια απόφαση σχετικά με το Vladivostok (το πρώτο πλοίο τάξης Mistral,το οποίο ακόμη δεν εχει λάβει η Ρωσία), και το πλήρωμα από τη Ρωσία θα πρέπει να βρεθεί στο Saint-Nazaire, θα πρέπει να γίνει μια δεύτερη δοκιμή στη θάλασσα, η οποία θα φέρει πρόσθετα έξοδα “.

Η παράδοση των δύο πλοίων Mistral στη Ρωσία συμφωνήθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας αξίας 1.5 δις δολαρίων μεταξύ της ρωσικής Rosoboronexport και της γαλλικής DCNS, η οποία υπεγράφη το 2011.

Η Γαλλία αναμενώταν να παραδώσει το πρώτο από τα δυο ελικοπτεροφόρα το Vladivostok, μέχρι τις 14 Νοεμβρίου 2014. Ωστόσο, στις 25 Νοεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η μεταφορά θα πρέπει να ανασταλεί λόγω της παρέμβασης της Μόσχας στην ουκρανική κρίση, γράφει το ρωσικό πρακτορείο sputniknews.
Ο Φρανσουά Ολάντ στις δηλώσεις του Νοεμβρίου επεσήμανε οτι δεν πληρούνταν οι όροι προκειμένου η Γαλλία να συμφωνήσει να παραδώσει τα ελικοπτεροφόρα πλοία Mistral και έθεσε ως όρο την τηρηση της συμφωνίας του Μινσκ.

Διαβάστε: Ο Ολάντ απειλεί τη Ρωσία με κυρώσεις και… Mistral!

Τον Ιανουάριο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είπε ότι η ρωσική πλευρά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταθέσει μήνυση εναντίον της Γαλλίας εντός έξι μηνών για την αποτυχία της να παραδώσει το Vladivostok, καθώς οι όροι της σύμβασης παραμένουν ανεκπλήρωτοι.

Πηγη-sputniknews
Μετάφραση-Επιμέλεια -Onalert