Μνήμες Ψυχρού Πολέμου: Η Σουηδία σε κατάσταση συναγερμού μπροστά στη ρωσική απειλή

Οι παραθεριστές στη Σουηδία που ξεκινούν την Τρίτη για να απολαύσουν τον καλοκαιρινό καιρό στο Γκότλαντ, ένα γραφικό νησί της Βαλτικής Θάλασσας, έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν τεθωρακισμένοι μεταφορείς προσωπικού και άλλα στρατιωτικά οχήματα επιβιβάστηκαν στο τουριστικό πλοίο τους , το οποίο στη συνέχεια συνοδεύτηκε από σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη και μία φρεγάτα.

Εκτός από τουριστικό προορισμό, το Γκότλαντ είναι επίσης μια στρατηγικά σημαντική τοποθεσία, που συχνά αναφέρεται ως «σταθερό αεροπλανοφόρο» της Σουηδίας. Ο σουηδικός στρατός ανέπτυξε τέσσερα ναυτικά πολεμικά πλοία και έναν απροσδιόριστο αριθμό δυνάμεων εδάφους και πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή σε απάντηση ρωσικής ναυτικής άσκησης που πυροδότησε συναγερμούς σε περιφερειακό επίπεδο.

Η σκανδιναβική χώρα προσπάθησε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία μέσω της αυξημένης στρατιωτική της δραστηριότητας. Η Ann Linde, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, δήλωσε στους Financial Times ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων δεν σχετίζεται με την αναταραχή στη Λευκορωσία – όπου η Στοκχόλμη επιδιώκει να μεσολαβήσει μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές αυτού του μήνα – αλλά με ρωσικές ασκήσεις στη Βαλτική: «Όταν η Ρωσία κάνει μια μεγάλη άσκηση, δείχνουμε ότι έχουμε έναν πολύ ισχυρό στρατό στη Σουηδία και ότι είμαστε φυσικά προετοιμασμένοι για μια αυξημένη κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή μας».

Τα τελευταία χρόνια η Σουηδία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες, μετά από δεκαετίες μειώσεων, ως απάντηση σε μια πιο αποφασιστική Ρωσία και φόβους για τις προθέσεις της Μόσχας στην περιοχή της

Ο Johan Wiktorin, μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών Πολέμου και επικεφαλής της στρατηγικής εταιρείας πληροφοριών Intil, δήλωσε ότι σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί στη Γκότλαντ – που ονομάζεται το αβύθιστο αεροπλανοφόρο της Βαλτικής Θάλασσας – ενώ σε κοντινή περιοχή τέσσερις κορβέτες ασκούνταν με ένα φινλανδικό ναρκαλιευτικό.

Δήλωσε επίσης ότι ένα αμερικανικό αεροσκάφος ειδικών δυνάμεων προσγειώθηκε στη Γκότλαντ το σαββατοκύριακο και πως νορβηγικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν μαζί με βομβαρδιστικά B-52 των ΗΠΑ στην Αρκτική. «Η Σουηδία δείχνει ότι είναι έτοιμη. Είναι πάντα καλύτερο να είμαστε προετοιμασμένοι παρά να αιφνιδιαστούμε», είπε ο κ. Wiktorin, σημειώνοντας ότι την τελευταία φορά που η Σουηδία ανέβασε δημόσια τη στρατιωτική της ετοιμότητα σε αυτό το επίπεδο ήταν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1991 ενάντια στον τότε Σοβιετικό πρόεδρο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο Jan Thornqvist, διοικητής διακλαδικών επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων της Σουηδίας, δήλωσε: «Υπάρχει επί του παρόντος εκτεταμένη στρατιωτική δραστηριότητα στη Βαλτική Θάλασσα, που διεξάγεται από Ρώσους και δυτικούς παίκτες, σε τέτοια κλίμακα που δεν έχουμε παρατηρήσει από τον ψυχρό πόλεμο.” Η αναταραχή στη Λευκορωσία, η οποία προκάλεσε διαμαρτυρίες εναντίον του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατάδειξε πόσο γρήγορα μπορεί να έρθει αστάθεια. Σημείωσε επίσης τους ισχυρισμούς της Λιθουανίας ότι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο της Λευκορωσίας είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της το σαββατοκύριακο.

Ο Peter Hultqvist, υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η χώρα «δεν είναι αφελής με κανέναν τρόπο… Τι κάνουμε. . . στέλνει ένα μήνυμα στους εταίρους μας και στη ρωσική πλευρά ότι υποστηρίζουμε τη σουηδική ακεραιότητα και κυριαρχία»,

Οι ένοπλες δυνάμεις της Σουηδίας δήλωσαν ότι η απειλή στρατιωτικής επίθεσης στη χώρα είναι ακόμα χαμηλή, αλλά ο κ. Wiktorin είπε ότι ήθελαν να είναι έτοιμοι να παρέμβουν σε περίπτωση παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων από κάποιο πλοίο ή αεροσκάφος άλλης χώρας.

Στη Λευκορωσία, η κ. Linde είπε ότι η Σουηδία κατάλαβε ότι ούτε η αντιπολίτευση ούτε ο κ. Λουκασένκο ήθελαν εξωτερική παρέμβαση. Είπε ότι η Σουηδία – ως η επόμενη προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, του οποίου είναι μέλη του και η Λευκορωσία και της Ρωσία – προσπαθούσε ήδη να μεσολαβήσει. Πρόσθεσε ότι «Δεν το βλέπουμε ως γεωπολιτική σύγκρουση όπου οι άνθρωποι είναι ενάντια στη Ρωσία και υπέρ της ΕΕ. Αυτό που βλέπουμε είναι το νόμιμο αίτημα για δημοκρατία και ελευθερία στη Λευκορωσία». Η ρωσική πρεσβεία στη Στοκχόλμη αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πηγή: NYT