Μόσχα: Στόχος drones η ρωσική πρωτεύουσα – Ανέλαβαν δράση τα Pantsir – Για «τρομοκρατική επίθεση» κάνει λόγο το ΥΠΑΜ [vids]

«Άρωμα Κιέβου» – που δέχθηκε την 16η επίθεση με πυραύλους και UAVs εντός του Μαΐου – απέκτησε σήμερα το πρωί η Μόσχα, καθώς έγινε στόχος επίθεσης από αγνώστου προέλευσης drones.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, ο Σεργκέι Σαμπιάνιν, η Μόσχα έγινε τα ξημερώματα στόχος –σπάνιας– επίθεσης με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που προκάλεσαν «μικρές» υλικές ζημιές σε κτίρια αλλά όχι θύματα.

«Το πρωί, τα ξημερώματα, επίθεση με drones προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές σε κτίρια. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της πόλης έχουν σπεύσει επιτόπου (…) Κανένας δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά», τουλάχιστον με βάση τις πληροφορίες «ως τώρα», ανέφερε ο δήμαρχος μέσω Telegram.

Σύμφωνα με ρωσικά κανάλια στην πλατφόρμα Telegram, τέσσερα από δέκα UAVs που κινούνταν προς τη ρωσική πρωτεύουσα καταρρίφθηκαν.

Ο περιφερειάρχης της Μόσχας έκανε λόγο μέσω της ίδια πλατφόρμας για «αρκετά» τέτοια αεροσκάφη που αναχαιτίστηκαν καθώς πλησίαζαν την πόλη.

Κάποιες από τις πτήσεις των drones καταγράφηκαν από κάμερες,

όπως και κάποιες αναχαιτίσεις:

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους βίντεο από εκρήξεις που φέρονται να έγιναν στη Μόσχα:

Όσο για τον τύπο των drones – στα 30 ανεβάζουν τον αριθμό τους ουκρανικοί λογαριασμοί στο Twitter – υπάρχουν αναφορές ότι κάποια εξ αυτών ήταν τα UJ-22 Airborne που κατασκευάζει η Ukrjet.

Τα συγκεκριμένα drones μπορούν να πετάξουν έως και 800 χιλιόμετρα και να μεταφέρουν φορτίο 15-20 κιλών.

«Σήμερα το πρωί το καθεστώς του Κιέβου εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση με drones εναντίον στόχων στην πόλη της Μόσχας», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για οκτώ drones τα οποία αναχαιτίστηκαν είτε με ηλεκτρονικά μέσα, είτε «με το αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir-S».

Ωστόσο το Baza, ένας λογαριασμός στο Telegram που συνδέεται με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ανέφερε ότι στην επίθεση συμμετείχαν 25 drones. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος RBC επικαλέστηκε πηγή που έκανε λόγο για «περισσότερα από δέκα» drones τα οποία καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Εξάλλου η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό, επισημαίνοντας ότι αρκετά drones έπεσαν σε κτίρια στη Μόσχα.

Είναι σπάνιο η Μόσχα και η περιφέρειά της, που βρίσκονται περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα από την Ουκρανία, να γίνονται στόχος επίθεσης με drones από την αρχή του πολέμου. Στις αρχές Μαΐου δύο drones είχαν καταρριφθεί πάνω από το Κρεμλίνο, μια επίθεση που είχε αποδοθεί στο Κίεβο.

Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ