Μόσχα προς Αθήνα: Δεν προκαλέσαμε εμείς την επιδείνωση των διμερών σχέσεων

Την άποψη της Μόσχας ότι η επικρατούσα κατάσταση στις σχέσεις Ρωσίας – Ελλάδας δεν είναι φυσιολογική και την ελπίδα για σύντομη εξομάλυνση, εξέφρασε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «δεν ήταν η Ρωσία αυτή που έκανε τα πρώτα βήματα τα οποία οδήγησαν στην επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Είμαστε αφοσιωμένοι στην πορεία προς μία ολοκληρωμένη συνεργασία με την Ελλάδα. Θεωρούμε αυτήν την κατάσταση μη φυσιολογική και προσωρινή, ελπίζουμε να επιλυθεί σύντομα και είμαστε έτοιμη να επιδείξουμε μία υπομονετική και υπεύθυνη στάση».

«Είναι απαράδεκτο να στρεβλώνουμε την ιστορία και τους καταστατικούς στόχους οργανώσεων πολιτών. Η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης, όπως και πολλές άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, το μόνο που κάνει είναι να υλοποιεί πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και μόνο εφόσον έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ξένους εταίρους», πρόσθεσε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με το Interfax.

Επίσης, αναφερόμενη στην Τουρκία υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν συνάπτει φιλίες με κάποιον, ώστε να εξοργίσει κάποιον άλλο. «Η συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Καθημερινή» στο φύλλο της 11ης Ιουλίου, η Αθήνα προέβη στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και στην απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων ως δύο απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Η κίνηση αυτή πυροδότησε την αντίδραση της Μόσχας η οποία απάντησε με το ίδιο «νόμισμα» προχωρώντας στην απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών.

Όπως έγραφε το capital.gr στις 11 Ιουλίου, η απέλαση Ρώσων διπλωματών (και η ανεπίσημη γνωστοποίησή της, μέσω διαρροής στην εφημερίδα «Καθημερινή”) αποτελεί ένα μήνυμα που η Αθήνα επιθυμεί να στείλει στη Μόσχα, μετά από μακρά περίοδο συσσώρευσης δυσαρέσκειας για την πολυπραγμοσύνη ημικρατικών ρωσικών μορφωμάτων, όπως το «Ίδρυμα Ανδρέου του Πρωτοκλήτου» και η «Αυτοκρατορική Εταιρεία Παλαιστίνης», που, υπό την σκέπη εκδηλώσεων πολιτιστικού, θρησκευτικού ή τουριστικού χαρακτήρα, οικοδομούσαν επιρροή μεταξύ κρατικών αξιωματούχων, δημάρχων, μητροπολιτών κτλ., πάντοτε ερήμην των ελληνικών διπλωματικών αρχών.

Σημειώνεται επίσης ότι από το ξέσπασμα της διπλωματικής έντασης μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας μέχρι τις σημερινές δηλώσεις της Ζαχάροβα έχει μεσολαβήσει σειρά αιχμηρών ανακοινώσεων και δηλώσεων από αμφότερα τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

Πηγή: Capital