Η Μόσχα ζητεί από την Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Κίεβο

-Το Κίεβο και δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν εδώ και μια εβδομάδα τη Ρωσία ότι έχει αναπτύξει τακτικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία: πάνω από 1.000 στρατιώτες σύμφωνα με το NATO, τουλάχιστον 1.600, σύμφωνα με το Κίεβο.
-Η Μόσχα διαψεύδει τις πληροφορίες αυτές.

-Η Ρωσία βλέπει διέξοδο από την κρίση μέσω ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, περίπου 2.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύρραξη στην Ουκρανία, εκ των οποίων περίπου 800 ήταν στελέχη των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας και του ουκρανικού στρατού.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε χθες Δευτέρα πως η κατάσταση στον 5μηνο πόλεμο με τους αυτονομιστές αντάρτες επιδεινώθηκε με δραματικό τρόπο, αφού όπως κατήγγειλε οι ρωσικές δυνάμεις πλέον μάχονται στο πλευρό των ρωσόφωνων μαχητών. Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πλέον διεξάγει μια «ανοικτή και απροκάλυπτη επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας, πράγμα που διαψεύδει η Μόσχα.

Οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις συνέχιζαν να ελέγχουν ακόμη τον τερματικό σταθμό στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ το μεσημέρι, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μία ημέρα νωρίτερα εκείνο του Λουγκάνσκ, αλλά η πίεση των αυτονομιστών εντείνεται, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα οδοφράγματα των φιλορώσων, στο σχεδόν κατεστραμμένο κτίριο του αεροδρομίου Προκόφιεφ κυματίζει ακόμη η κίτρινη και μπλε σημαία. Στην περιοχή ωστόσο ακούγονται σποραδικά ριπές αυτομάτων συνεχώς.

Στις μάχες με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 15 Ουκρανοί στρατιωτικοί. «Δεκαπέντε στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και 49 τραυματίστηκαν σε 24 ώρες», δήλωσε ο Λισένκο, ο εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

Μάχες συνεχίζουν να μαίνονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιφέρειας Ντονέτσκ, κοντά στις κοινότητες Κομσομόλσκε, Βασιλίβκα και Ροζντόλνε, όπου σύμφωνα με τον Λισένκο έχει καταγραφεί η παρουσία «ανταρτών και τακτικών στρατευμάτων του ρωσικού στρατού».

Η Ρωσία βλέπει διέξοδο από την κρίση μέσω ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον οφείλει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί του Κιέβου για να προωθήσει την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία. «Το σημαντικότερο πράγμα τώρα είναι η ανάγκη να λογικευτεί το κόμμα του πολέμου στο Κίεβο και κατά μεγάλο μέρος μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να το κάνουν αυτό», δήλωσε. «Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσει την επιρροή της όσο το δυνατόν περισσότερο για να στείλει τα αναγκαία μηνύματα υπέρ της μεταστροφής από την προσπάθεια επίλυσης της κατάστασης μέσω στρατιωτικών μέσων στην πολιτική διαδικασία», είπε.

Ταυτόχρονα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε τις κινήσεις της Ουκρανίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι στόχος τους είναι η υπονόμευση των προσπαθειών τερματισμού του πολέμου στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Σημειώνοντας ότι η κίνηση του Κιέβου προς το ΝΑΤΟ έγινε αμέσως μετά τη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την αποκλιμάκωση της κρίσης, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε: «Αρα το κόμμα της ειρήνης προσπαθούσε, και ακόμη προσπαθεί, να προωθήσει μία πολιτική διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων όλων των θεμελιωδών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί, ενώ στο Κίεβο, το κόμμα του πολέμου παίρνει μέτρα με σαφή στόχο την υπονόμευση αυτών των προσπαθειών». Ο Λαβρόφ αναφερόταν στη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Οι συνομιλίες αυτές θα συνεχισθούν την Παρασκευή. «Είναι κρίμα που οι ΗΠΑ, ορισμένα κράτη μέλη και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στην ιδέα αυτή», πρόσθεσε.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας συζητεί σήμερα νομοσχέδιο για την αναίρεση νόμου του 2010 που εγκαθιδρύει το καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος και κατέθεσε το νομοσχέδιο, δήλωσε ότι η ψηφισή του θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος της εβδομάδας. Η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ενώ ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δικαιολόγησε επικαλούμενος μια τέτοια προοπτική την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διεξαγάγει συνομιλίες για την επίλυση της διένεξης σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διεξαγάγει συνομιλίες σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων μεθαύριο Πέμπτη για να προσπαθήσει να επιλύσει τη διένεξη όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου που διατίθεται στην Ουκρανία από τη Ρωσία, δήλωσε ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ.

«Θα κάνουμε πρώτα μια τεχνική συνάντηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των υπηρεσιών μου και της Ρωσίας στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 4η Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο Έτινγκερ σε μια ανακοίνωσή του.

Οι συνομιλίες αυτές ανακοινώνονται σε συνέχεια της συνάντησης που είχε ο Έτινγκερ με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ την περασμένη εβδομάδα και ο στόχος τους είναι να αναλυθούν περαιτέρω οι αριθμοί που εγγυώνται την ασφάλεια των προμηθειών ενόψει του χειμώνα. Ο Έτινγκερ διευκρίνισε ότι θα συναντηθεί κατόπιν με τον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας Γιούρι Προντάν στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, την 8η Σεπτεμβρίου.

Μετά και από αυτή τη συνάντηση η Ουκρανία, η Ρωσία και η Κομισιόν αναμένεται να συμφωνήσουν για την ημερομηνία και την τοποθεσία του επόμενου γύρου των τριμερών διαπραγματεύσεων, ο οποίος πιθανόν θα διεξαχθεί στα μέσα του Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρωσια: Το ΝΑΤΟ απειλή για τα σύνορά μας

Έως και 15.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σταλεί στην Ουκρανία |

Ο Πούτιν κατηγορεί τη Δύση ότι «κλείνει τα μάτια» απέναντι στις ουκρανικές ενέργειες