Ο Μουμπάρακ μιλά μέσα απο τη φυλακή -«Όχι συμφωνία με το ΔΝΤ», λέει για την Αίγυπτο

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, στην πρώτη του συνέντευξη από την απομάκρυνσή του από την εξουσία το 2011, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να κρίνει τον διάδοχο του στην ηγεσία της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, αναφέροντας ότι ο ισλαμιστής πολιτικός αντιμετωπίζει μια «δύσκολη δουλειά».
Η εφημερίδα Ελ- Βατάν, που φιλοξενεί τις δηλώσεις του Μπουμπαρακ, ανακοίνωσε ότι δημοσιογράφος της, «έσπασε» τις γραμμές ασφαλείας και μίλησε με τον Μουμπάρακ το Σάββατο, πριν από τη επανάληψη της δίκης, για την κατηγορία της συνενοχής στο θάνατο των διαδηλωτών, που σκοτώθηκαν στη λαϊκή εξέγερση που τον ανέτρεψε από την εξουσία.
«Αυτός είναι ένας νέος πρόεδρος ο οποίος εκτελεί μια σπουδαία αποστολή και δεν πρέπει να τον κρίνουμε τώρα», αναφέρει ο Μουμπάρακ στη συνέντευξη που δημοσιεύεται την Κυριακή. Ο Μουμπάρακ, ο οποίος ήταν πρόεδρος για σχεδόν 30 χρόνια, είπε ότι θλίβεται από αυτό που περιέγραψε ως δύσκολες συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουν οι φτωχοί πολίτες της χώρας και η αιγυπτιακή οικονομία στο σύνολό της, η «οποία έχει χτυπηθεί από πολιτική αστάθεια που φοβίζει τουρίστες και επενδυτές».
«Αυτό είναι το μυστικό της θλίψης μου: να βλέπω τους φτωχούς σε αυτή την κατάσταση », είπε ο Μουμπάρακ, ο οποίος όμως ανατράπηκε από μια λαϊκή εξέγερση η οποία τροφοδοτήθηκε από την οικονομική δυσπραγία.
Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, είπε επίσης ότι τον ανησυχεί η προοπτική της σύναψης συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνειο 4,8 δισ. ευρώ που θεωρείται ζωτικής σημασίας για την στήριξη της τοπικής οικονομίας. «Φοβάμαι για τη χώρα, λόγω του δανείου του ΔΝΤ», είπε. «Οι όροι είναι πάρα πολύ δύσκολοι, και θα αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την αιγυπτιακή οικονομία αργότερα. Αυτό θα χτυπήσει στη συνέχεια τους φτωχούς και αυτούς με το χαμηλό εισόδημα», πρόσθεσε.