OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Αν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία θα αντιδράσουμε αποφασιστικά

03/01/2022 - 08:46
Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους χθες Κυριακή ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «θα αντιδράσουν αποφασιστικά» εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε καθαρά ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να αντιδράσουν αποφασιστικά εάν η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία», αναφέρει δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Ακόμη, ο κ. Μπάιντεν τόνισε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην αρχή πως «τίποτα» δεν θα αποφασιστεί «για εσάς χωρίς εσάς», αναφερόμενος στην ανάγκη να συμπεριληφθεί το Κίεβο στις διαπραγματεύσεις της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα για το μέλλον της Ουκρανίας. «Εκτιμάμε την ακλόνητη υποστήριξη» της Ουκρανίας από πλευράς των ΗΠΑ, ήταν η αντίδραση του κ. Ζελένσκι μέσω Twitter. Πρόσθεσε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για «τις ενέργειες στις οποίες προχωρούν από κοινού η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ευρώπη και την αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης», ενώ ακόμα έκανε  λόγο για σχέση «ιδιαίτερης φύσης» ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Κίεβο.

Νέος «γύρος» συνομιλιών

Την Κυριακή 9η και τη Δευτέρα 10η Ιανουαρίου, Ρωσία και ΗΠΑ θα διεξαγάγουν συνομιλίες για την Ουκρανία στη Γενεύη. Οι δύο πλευρές, που θα εκπροσωπηθούν από την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και τον Ρώσο ομόλογό τους Σεργκέι Ριάμπκοφ, θα συνεχίσουν τις επαφές την Τετάρτη 12η Ιανουαρίου, στο συμβούλιο NATO-Ρωσίας, κατόπιν την Πέμπτη 13η Ιανουαρίου στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Την Παρασκευή, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον οποιασδήποτε εισβολής στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της βιντεοδιάσκεψής τους την προηγουμένη: «Είπα καθαρά στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα υιοθετήσουμε πάρα πολύ σκληρές κυρώσεις και θα αυξήσουμε την πίεσή μας στην Ευρώπη, μαζί με τους συμμάχους μας στο NATO».

«Ήμασταν σαφείς: δεν μπορεί, επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία», επέμεινε ο κ. Μπάιντεν. Επρόκειτο για τη δεύτερη συνδιάλεξη των δύο αρχηγών κρατών μέσα σε τρεις εβδομάδες εξαιτίας της κλιμάκωσης των εντάσεων γύρω από την Ουκρανία, με την κινητοποίηση ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα της σήμερα φιλοδυτικής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Παράμενει τεταμένο το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών

Χθες Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε εξάλλου την «υποστήριξή του στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στο Ντονμπάς και στην ενεργητική διπλωματία για να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ», σύμφωνα με την κυρία Ψάκι. Δυνάμει των συμφωνιών αυτών, που σύναψαν τα μέρη υπό την αιγίδα της Γαλλίας και της Γερμανίας, η Ουκρανία δέχθηκε να εφαρμόσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις και η Ρωσία να τερματίσει την υποστήριξή της στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της κατηγορούν τη Μόσχα ότι απειλή την Ουκρανία με νέα εισβολή, έπειτα από αυτή στην Κριμαία το 2014 και ότι κινεί τα νήματα του πολέμου μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού που ξέσπασε στο Ντονμπάς την ίδια χρονιά. Κάπου 100.000 Ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώθηκαν γύρω από τα ανατολικά ουκρανικά σύνορα.

Από την άλλη, για τη Μόσχα, η ασφάλεια της Ρωσίας περνάει από την απαγόρευση της διεύρυνσης του NATO προς ανατολάς, που εκλαμβάνει ως υπαρξιακή απειλή, και το τέλος των δυτικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν εξέφρασε «ικανοποίηση» για την συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο την Πέμπτη για περίπου πενήντα λεπτά, ενώ σημείωσε πως η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Μόσχα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία θα αποτελούσε «κολοσσιαίο λάθος».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: NATOΖΕΛΕΝΣΚΙΗΠΑΜΠΑΙΝΤΕΝΟΑΣΕΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΥΤΙΝΡΩΣΙΑ

Related Posts

Πούτιν - Σρέντερ
ΚΟΣΜΟΣ

«Άκυρο» από την ΕΕ στον Πούτιν για τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Σρέντερ στο Ουκρανικό

11/05/2026 - 13:27
Ουγγαρία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Επανεξετάζεται το σχέδιο επέκτασης του πυρηνικού σταθμού Paks με ρωσικούς αντιδραστήρες

11/05/2026 - 13:21
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η εκεχειρία παραβιάστηκε από ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones – Τουλάχιστον 3 νεκροί

11/05/2026 - 12:45

Διαβάστε Επίσης

«Άκυρο» από την ΕΕ στον Πούτιν για τον διαμεσολαβητικό ρόλο του Σρέντερ στο Ουκρανικό

Ουγγαρία: Επανεξετάζεται το σχέδιο επέκτασης του πυρηνικού σταθμού Paks με ρωσικούς αντιδραστήρες

Ουκρανία: Η εκεχειρία παραβιάστηκε από ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones – Τουλάχιστον 3 νεκροί

Ιράν: «Γενναιόδωρη και υπεύθυνη» η πρότασή μας για τερματισμό του πολέμου

KAAN: «Έκλεισε» η προμήθεια των πρώτων 20 μαχητικών αεροσκαφών για την τουρκική πολεμική αεροπορία

USV στην Λευκάδα: Ο Γεραπετρίτης ενημερώνει τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες – «Διαβήματα μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα από το ΓΕΕΘΑ»

Νέα συνάντηση υπουργών Άμυνας της «Συμμαχίας» για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ

Ιράν: Εκτελέστηκε άνδρας που κατηγορούνταν για κατασκοπεία υπέρ της CIA και της Μοσάντ

Top News

Μαρία Αντωνά για Γιώργο Λιάγκα: Είναι πολύ γλυκός και σκεπτόμενος, είναι σημαντική η γνώμη του για μένα

Γιώργος Καρλαύτης: Ποιος είναι ο Έλληνας σταρ του NFL - Η σχέση του με την Τέιλορ Σουίφτ και η λατρεία για τον Παναθηναϊκό

Πασχάλης Τερζής: Παντρεύτηκε η εγγονή του - Εικόνες του τραγουδιστή από τη γαμήλια δεξίωση

Πόθεν έσχες: Τι δήλωσαν Μητσοτάκης, Ανδρουλάκης, Φάμελλος, Κουτσούμπας, Κωνσταντοπούλου, Τσίπρας και Κασσελάκης

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert