OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν από Πολωνία: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή εδάφους του NATO – «Πυρά» κατά του Πούτιν

21/02/2023 - 20:27
Μπάιντεν
Share on FacebookShare on Twitter

Την πεποίθησή του ότι η Ρωσία δεν θα καταφέρει ποτέ να επιτύχει τις επιδιώξεις της στην Ουκρανία, εξέφρασε από τη Βαρσοβία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, συμπληρώνοντας ότι η Δύση δεν εξυφαίνει σχέδια επίθεσης κατά της Ρωσίας.

Πριν από έναν χρόνο, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, η διεθνής κοινή γνώμη εξέφραζε ανησυχία για ενδεχόμενη κατάληψη του Κιέβου από τον ρωσικό στρατό. «Μόλις ήρθα από την επίσκεψή μου στο Κίεβο και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι παραμένει ισχυρό, υπερήφανο και πρωτίστως ελεύθερο», συμπλήρωσε ο Μπάιντεν καταχειροκροτούμενος έξω από το Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας, όπου χιλιάδες κόσμος συγκεντρώθηκε για να ακούσει την ομιλία του.

«Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία: η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία θα είναι ακλόνητη, το ΝΑΤΟ δεν θα διχαστεί», είπε ο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε την εσφαλμένη εντύπωση ότι θα προκαλούσε ρήγμα στην ενότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αλλά αντιθέτως αυτή είναι σήμερα πιο ενωμένη από ποτέ.

«Η Δύση δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στη Ρωσία, όπως είπε σήμερα ο Πούτιν. Δεν είναι εχθροί οι εκατομμύρια Ρώσοι που θέλουν απλώς να ζήσουν ειρηνικά με τους γείτονες τους», ανέφερε.

Προειδοποίησε τη Μόσχα ότι ενδεχόμενη επίθεση εναντίον χώρας μέλους του ΝΑΤΟ θα πυροδοτούσε μια ισχυρή στρατιωτική απάντηση. «Κάθε μέλος του ΝΑΤΟ το γνωρίζει και η Ρωσία το γνωρίζει επίσης: μια επίθεση εναντίον ενός (μέλους) είναι επίθεση εναντίον όλων. Είναι ιερός όρκος να υπερασπιστώ κάθε σπιθαμή εδάφους (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ», τόνισε.

"Putin tried to starve the world."

President Biden addressed how Putin and the war exacerbated the food crisis around the world during his speech in Warsaw https://t.co/Xp1kgHc8lB pic.twitter.com/9kFGM73ZEo

— Bloomberg (@business) February 21, 2023

Η ρωσική εισβολή δεν ήταν μια δοκιμασία μόνο για την Ουκρανία, συνέχισε ο Μπάιντεν, αλλά επίσης για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. «Θα αντιδρούσαμε ή θα κοιτούσαμε αλλού; Θα ήμασταν δυνατοί ή αδύναμοι; Θα ήμασταν ενωμένοι ή διχασμένοι; Έναν χρόνο αργότερα, γνωρίζουμε τις απαντήσεις», ανέφερε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε επίσης την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εντός των προσεχών ημερών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα που μίλησε νωρίτερα έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. «Ζήτω η ελεύθερη Ουκρανία, ζήτω η συμμαχία της Δημοκρατίας της Πολωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε και επευφημήθηκε από τους παρευρισκόμενους. Απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. «Μη διστάζετε» να παράσχετε στρατιωτική βοήθεια» στην Ουκρανία, είπε χαρακτηριστικά.

 

Τι ειπώθηκε στο τετ-α-τετ Μπάιντεν και Ντούντα

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι «ισχυρότερη από ποτέ», υπογράμμισε σήμερα από τη Βαρσοβία ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Έναν χρόνο μετά, θα έλεγα ότι το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο από ποτέ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, την επομένη της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στο Κίεβο. Και «μπορώ να πω με υπερηφάνεια, όπως είπα στον πρόεδρο Ζελένσκι όταν μιλήσαμε χθες στο Κίεβο, ότι η στήριξή μας στην Ουκρανία είναι αταλάντευτη», πρόσθεσε, κατά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Πολωνίας, που μεταδόθηκε εν μέρει από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «πραγματικά εκπληκτική» τη στήριξη που παρέχει η Πολωνία στην Ουκρανία και τους Ουκρανούς.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα επέμεινε στο γεγονός ότι, χάρη στον Τζο Μπάιντεν, «βλέπουμε ότι η Αμερική είναι ικανή να διαφυλάττει την παγκόσμια τάξη».

Αύριο Τετάρτη, ο Μπάιντεν θα συναντηθεί στη Βαρσοβία με τους «Εννέα του Βουκουρεστίου», τους ηγέτες εννέα χωρών της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Μπάιντεν

Την επίσκεψη του Μπάιντεν καλωσόρισαν οι Πολωνοί πολίτες και οι περίπου 2,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που ζουν στη χώρα. Πολλοί ήταν αυτοί που ζητούσαν από τη Δύση να εφοδιάσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη και στην πλατεία Ρόμαν Ντμόφσκι, στο κέντρο της πολωνικής πρωτεύουσας, σε μια τεράστια διαφημιστική πινακίδα αναγραφόταν το σύνθημα: «Μπάιντεν, δώσε F-16 στην Ουκρανία».

Διαδηλωτές σήκωσαν ένα πανό με το ίδιο σύνθημα έξω από το ξενοδοχείο όπου πέρασε τη νύχτα του ο Αμερικανός πρόεδρος, την ώρα που αναχωρούσε για τη συνάντησή του με τον Ντούντα στο προεδρικό μέγαρο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: NATOΑΝΤΡΕΙ ΝΤΟΥΝΤΑΗΠΑΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΛΩΝΙΑΡΩΣΙΑΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ

Related Posts

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός

09/05/2026 - 21:16
Ιράν - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

NYT: Η Ρωσία στέλνει εξαρτήματα για drones στο Ιράν μέσω της Κασπίας Θάλασσας, παρακάμπτοντας το Ορμούζ

09/05/2026 - 20:24
HMS Dragon
ΚΟΣΜΟΣ

HMS Dragon: Μετά την Κύπρο, το βρετανικό αντιτορπιλικό πάει στη Μέση Ανατολή – Προετοιμασία για αποστολή στα Στενά του Ορμούζ

09/05/2026 - 18:27

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1925 η Κύπρος ανακηρύσσεται αποικία του Βρετανικού Στέμματος

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός

NYT: Η Ρωσία στέλνει εξαρτήματα για drones στο Ιράν μέσω της Κασπίας Θάλασσας, παρακάμπτοντας το Ορμούζ

HMS Dragon: Μετά την Κύπρο, το βρετανικό αντιτορπιλικό πάει στη Μέση Ανατολή – Προετοιμασία για αποστολή στα Στενά του Ορμούζ

Ιράν: Παραμένουν τα σημεία «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ – Ουράνιο, πυρηνικά και Ορμούζ

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

Νίκος Δένδιας για το drone στην Λευκάδα: «Ξέρουμε τι είναι και τι περιέχει, δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε»

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν στήνει «ζώνη ελέγχου» και η ναυσιπλοΐα περνά στη «σκιά» του IRGC

Top News

Δέσποινα Καμπούρη: «Με τον Δημήτρη Ουγγαρέζο είχαμε τα προηγούμενα χρόνια μια πάρα πολύ καλή σχέση»

Γιάννης Κότσιρας: «Ο Σταύρος Ξαρχάκος ήταν παιδικός μου ήρωας, τον λάτρευα και τον λάτρευε και η μητέρα μου»

Πόπη Μαλλιωτάκη: Δεν έχω αγαπηθεί όσο θα ήθελα, το μεγαλύτερο φταίξιμο το έχω εγώ με τις επιλογές μου

Οι Metallica έπαιξαν «Ζορμπά» και «Τρύπες» και «γκρέμισαν» το ΟΑΚΑ - Δείτε βίντεο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert