Μπάιντεν: «Η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι ακλόνητη και δεδομένη»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε σύντομες δηλώσεις του που έκανε σήμερα από τον Λευκό Οίκο δήλωσε ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι ακλόνητη και δεδομένη, προειδοποιώντας ότι κανένας εχθρός του Ισραήλ δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί τις επιθέσεις που εξαπέλυσε σήμερα η Χαμάς.

«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να στηρίζουμε» το Ισραήλ, δήλωσε ο Μπάιντεν έχοντας δίπλα του τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Αυτή δεν είναι η στιγμή για οποιονδήποτε εχθρό του Ισραήλ να εκμεταλλευτεί αυτές τις επιθέσεις», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τελεία και παύλα», συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για μια «τρομερή ανθρώπινη τραγωδία» μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην ομάδα του να παραμείνει σε επαφή με ηγέτες των γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Αιγύπτου, της Τουρκίας, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρόεδρος της της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι η «αδικία» κατά των Παλαιστινίων ωθεί τη σύγκρουση με το Ισραήλ σε μια «εκρηκτική» κατάσταση, μετέδωσε σήμερα το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών, ο Αμπάς τόνισε επίσης ότι η εν εξελίξει κλιμάκωση οφείλεται στις «πρακτικές των αποικιοκρατών και των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής και στην επιθετικότητα κατά ισλαμικών και χριστιανικών ιεροτήτων», σύμφωνα με το WAFA.

Ο Μπλίνκεν επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Ισραηλινό πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών, για να τους διαβεβαιώσει για την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters