Μπάιντεν και Αμπντάλα συμφωνούν να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο μονάρχης της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ επαναβεβαίωσαν χθες Τρίτη τη δέσμευσή τους να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δυο άνδρες επανέλαβαν επίσης ότι έχει σημασία η προστασία των αμάχων και ότι είναι «κρίσιμο» να εξασφαλιστεί ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα υποστούν βίαιο εκτοπισμό από τον θύλακα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η προεδρία των ΗΠΑ.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στον οποίο τόνισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό του πολιορκημένου παλαιστινιακού θύλακα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας, ο Αμπντάλα προέτρεψε τον Τζο Μπάιντεν να εντείνει τις προσπάθειές του με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ιορδανός μονάρχης υπογράμμισε ότι η μοναδική επιλογή για μια βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters