Μπάιντεν: Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την πρώτη συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο της G20

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν στις 14 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G-20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, σε μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Θα είναι η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών από τότε που ο Μπάιντεν εκλέχθηκε πρόεδρος.

«Οι ηγέτες θα συζητήσουν προσπάθειες διατήρησης και εμβάθυνσης των γραμμών επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΛΔΚ (σ.σ. Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας), θα διαχειριστούν υπεύθυνα τον ανταγωνισμό και θα συνεργαστούν όπου ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά μας, ειδικά σε διακρατικές προκλήσεις που επηρεάζουν τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι είναι βέβαιος ότι θα συναντηθεί με τον Σι Τζινπίνγκ, εφόσον ο Κινέζος ομόλογός του παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20. «Εάν είναι εκεί, είμαι βέβαιος ότι θα τον δω», είπε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Σι και ο Μπάιντεν συζήτησαν την πιθανή συνάντησή τους σε ένα τηλεφώνημα δυόμισι ωρών που είχαν στις 28 Ιουλίου και στο οποίο είχαν μια έντονη συνομιλία με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πεί επίσης ότι δεν θα απέκλειε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα απέχει από τη σύνοδο και στη θέση του θα παρευρεθεί ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters