Μπάιντεν: «Το Ισραήλ αρχίζει να χάνει τη διεθνή υποστήριξη – Ο Νετανιάχου πρέπει να αλλάξει την κυβέρνησή του»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ αρχίζει να χάνει υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα με τους βομβαρδισμούς αδιακρίτως της Λωρίδας της Γάζας, που έχουν σκοτώσει χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους.

«Αρχίζουν να χάνουν αυτή την υποστήριξη», τόνισε ο Μπάιντεν μιλώντας στην Ουάσινγκτον σε μια εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων.

Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρέπει να αλλάξει τη σύνθεση της κυβέρνησής του, στην οποία συμμετέχουν σκληροπυρηνικοί.

Σχεδόν 40.000 κτίρια ή περίπου το 18% όλων των προ της σύρραξης υποδομών υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με μια αποτίμηση των Ηνωμένων Εθνών σήμερα.

Η τελευταία εκτίμηση, που βασίζεται σε μια φωτογραφία της 26ης Νοεμβρίου, έγινε από το Κέντρο Δορυφόρων των Ηνωμένων Εθνών, όπου αναλυτές εξετάζουν δορυφορικές φωτογραφίες πολύ υψηλής ευκρίνειας προκειμένου να εντοπίσουν κατεστραμμένα κτίρια και δημοσιεύουν χάρτες που μπορούν να καθοδηγήσουν τα σχέδια ανακούφισης και ανοικοδόμησης κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών και συρράξεων.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 18.412 ανθρώπους από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου μεταξύ της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης και του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση της Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα από το 2007, εκτιμά ότι πάνω 50.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Με πληροφορίες από: AFP, Reuters, AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters